Enklare skjuta finska vargar

Finland (JJ) Nästa jaktsäsong ska det gå snabbare att få tillstånd att skjuta problemvargar och lodjur i Finland.

Till hösten kommer jord- och skogsbruksministeriet att ge viltvårdsdistrikten rätt att fatta beslut om att avliva ett störande djur inom ramen för sina kvoter.
I de distrikt som inte har beviljats kvoter för varg- och lodjursjakt är det också i fortsättningen ministeriet som fattar beslut och jaktlicenser.
I vintras sköts 33 vargar med undantagstillstånd. Vargar och lodjur orsakar särskilt rennäringen allt större ekonomisk skada. Renskötare har ansökt om över 2 miljoner euro i skadestånd av staten.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser