Enklare få vapenlicens i Finland

Finland (JJ) De finska myndigheterna gör det enklare för människor att få licens på jaktvapen.

De finska myndigheterna minskar på byråkratin för dem som söker vapenlicens. Foto: Istock

Finska Yle rapporterar att det psykologiska testet för blivande vapenägare avskaffas från och med årsskiftet. I nuläget måste den som söker licens också besöka en polisstation för en intervju. Även det kravet tas bort.

– Vi kollar registret och uppgifterna i polisens handlingar. Uppfyller personen kriterierna beviljas tillståndet, säger överkommissarie Hans Snellman, ansvarig för tillståndsärenden vid polisen i Österbottens, till Yle.

I Finland är den övre gränsen för antal vapen tio stycken. Praxis är dock att licens på sex-sju vapen beviljas.

– Det måste finnas konkreta skäl och behov om man har sex-sju vapen och vill skaffa ytterligare vapen, vi rekommenderar också att man säljer vapen som man inte längre har behov av så att de inte blir liggande i onödan. Den som köper ett vapen av en privatperson måste kunna uppvisa tillstånd att man har rätt att köpa vapen, säljaren får i annat fall inte sälja åt den personen, säger Hans Snellman till Yle.

0 kommentarer

AKTUELLT

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Ia fick storoxen i pass

Ia Olsson Widen har fått jakten med modersmjölken men det var först för fyra år sedan hon tog jägarexamen och började jaga på egen hand. Det lönade sig. I går morse fällde hon en riktigt fin tjur hemma i Åsberget utanför Bräcke.

Annonser