Enighet om älgförvaltning i norr

Kungsbacka (JJ) Enigheten var stor i många frågor när företrädare för älgförvaltningarna träffades i Umeå i veckan för att diskutera framtida förvaltning, rapporterar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Älgjakten i norrland var på tapeten i veckan som gick. Foto: Per Jonson
Skogsbruket, jägare och länsmyndigheter är angelägna om att Skogsstyrelsen tar fram kunskapsunderlag som älgbetesinventering (Äbin) och foderprognoser. Det slogs fast när ledande företrädare för parterna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län samlades för att diskutera älgförvaltning.

Från nationell nivå medverkade Mats Sandgren, VD SCA skog och Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare. De var överens om att arbetet med älgförvaltningen har startat bra, men att det är viktigt att fakta om skogen används som grund för bland annat förvaltningsplanerna.

Initiativet att samla de fyra länen är ett nytt sätt att diskutera skogsbruk och älgförvaltning.

– De fyra nordligaste län har många likheter när det gäller förutsättningar och frågeställningar för skogsbruk och älgförvaltning. Uppslutningen var mycket god och mötet gav en bra överblick över hur arbetet har fungerat, säger regionchef Staffan Norin, Skogsstyrelsen.

Frågorna som togs upp på mötet i Umeå behandlade:
• läget och utvecklingen av arbetet med älgförvaltningen,
• långsiktig och samstämmig bild av förväntningar på intressenternas olika roller i älgförvaltningen,
• de olika målen som satts upp för förvaltningen, exempelvis älgstammens kvalitet och skogsskador
•utformning av älgbetesinventering och foderprognoser.

– Företrädare för såväl skogsbruket som Jägareförbundet och länsstyrelserna hävdade att Skogsstyrelsens aktiva medverkan är viktig. Älgbetningsinventeringar och foderprognoser är viktiga kunskapsunderlag för älgförvaltningarna men det behövs en fortsatt utveckling av Äbin och långsiktighet när det gäller finansiering och användning, säger Bo Leijon regionansvarig för skog och vilt på Skogsstyrelsen.

Alla parter sätter stort värde på den bibehållna rådigheten på regional och lokal nivå.

Stor enighet i många frågor alltså men det finns frågetecken för om beslutade åtgärder och förvaltningsplanerna verkligen kommer att minska de omfattande älgbetesskadorna i norra Sverige. Skogsbruket och jägarna vill inledningsvis skapa ett bra samarbetsklimat och få den nya älgförvaltningen att fungera, summerar regionchef Staffan Norin.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser