Enhetschef tillbakavisar höjning av referensvärden på varg

Arkivfoto: Per Jonson Stockholm (JJ) I går gick Svenska Jägareförbundets nyhetsorgan Svensk Jakt ut med nyheten att Naturvårdsverket chockhöjer refernsvärdet för varg. Nu tillbakavisar enhetchefen för natur och biologisk mångfald, Mark Marissink de uppgifterna. Det nationella referensvärdet på 270 vargar kvarstår.

Enligt Mark Marissink beror de nya uppgifterna kring ett förändrat referensvärde på 330 vargar i stället för 270 vargar på att situationen i dag är komplex.

– Vi håller på att ta fram ett förslag på förvaltningsplan för länsstyrelserna där de ska få föreslå miniminivåer för varg i respektive län. Eftersom vi har ett referensvärde på 270 vargar och i dag en vargstam som överstiger detta men ändå ingen föryngring vare sig i norr eller söder måste vi i vårt förslag ta höjd så att de totala antalet föryngringar inte understiger 27, motsvarande 270 vargar, säger han.

Detta betyder att Mellansverige bör ha minst 27 föryngringar fram tills dess södra och norra Sverige har tre föryngringar var. Först därefter kan man gå in och anpassa de lokala tätheterna. Enligt ett riksdagsbeslut ska det finnas varg i hela Sverige

Ni säger att Länsstyrelserna ska få lämna förslag på acceptabla miniminivåer. Vad gör ni om länsstyrelserna beslutar sig om nivåer som vid den totala sammanräkningen inte uppgår till 270 vargar?

– Då har vi ett problem som vi får ta ställning till, säger Mark Marissink avslutningsvis. 

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser