Endast fem gäss per dygn

Länsstyrelsen i Halland har begränsat skyddsjakten på kanadagäss vid Getteröns flygplats utanför Varberg. Endast fem gäss per dygn får skjutas.

Jägaren Peter Andersson, som står bakom ansökan, är kritisk.

– Det är stora problem med gässen. De äter upp gräset så att det bara blir jord kvar och då kan inte flygplanen landa. Sen kan de ju fastna i motorerna också.

Problemet med kanadagässen på flygfältet är ingen ny företeelse. Det är nu tredje året som skyddsjakt tillåts, men länsstyrelsen tycker att för många gäss skjutits tidigare år och begränsar nu jakten till fem fåglar per dygn. Jakten får dessutom bara ske de dagar då start och landningar sker.

På Varbergs ornitologiska förening skulle man inte heller ha något emot att fler fick skjutas.
– Jakt på kanadagäss i sig har vi ingenting emot, säger Knut Aurell i föreningens styrelse, till Hallands Nyheter.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser