Uppdaterad: Endast en vapenhandläggare i Norrbotten

Luleå (JJ) Inte konstigt att jägare i norra Sverige får vänta på sin vapenlicenser. I Norrbotten finns bara en vapenhandläggare.

Bristande resurser hos Polisen drabbar både jägare och handlare i Norrland.

Resurser brister och andra arbetsuppgifter prioriteras före handläggning av vapenlicenser. Det är orsaker till att vapenärenden tar tolv veckor i Norrbotten. I länet finns dessutom bara en enda person som handlägger vapenlicensärenden. I hela Region Nord fanns under sommarveckorna som lägst nio handläggare enligt Monica Rickardsson, Chef för Rätts Nord.

– Vem som helst kan inte syssla med detta, då det krävs flera års erfarenhet för att kunna ta besluten. Därför blir verksamheten extra känslig för sjukskrivningar och polisbrist. Det nya systemet fungerar bättre och bättre, men det finns bara pengar till att få ut drygt 70 procent av dess kapacitet, säger Nicke Gärdin, beslutsfattande poliskommissarie i Region Nord till Norrbottens-Kuriren.

Ett följdproblem av de långa handläggningstiderna är att vapenhandlarna i regionen sitter på stora lager utan att få betalt. Något som drabbar dem hårt ekonomiskt. Situationen har till och med lett till att handlare fått lägga ner.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser