En vargvalp från Tiveden fälld i Norge

Norge(JJ) Ytterligare en vargvalp från Tiveden har skjutits i Norge. Detta står klart efter DNA-analyser som Rovdata i Norge genomfört. Det här meddelar Naturvårdsverket på sin hemsida.

Valpen fälldes i början på juni i år i Sykkylvens kommun. Enligt Naturvårdsverket är vargvalparna från Tiveden genetiskt viktiga, eftersom deras föräldrar har vandrat in i landet. 
Naturvårdsverket framhåller att skyddsjakt inte får försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus.

– Det är olyckligt att två av valparna i Tiveden avlivats i skyddsjakt.Vi vill återigen påpeka att det är viktigt att försöka få fram DNA-analyser innan beslut om skyddsjakt. För att Tivedenparet ska kunna bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen måste deras valpar få egna avkommor. Annars bidrar de inte till att minska inaveln i vargstammen, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket, i en kommentar på Naturvårdsverkets hemsida.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser