En vargvalp från Tiveden fälld i Norge

Norge(JJ) Ytterligare en vargvalp från Tiveden har skjutits i Norge. Detta står klart efter DNA-analyser som Rovdata i Norge genomfört. Det här meddelar Naturvårdsverket på sin hemsida.

Valpen fälldes i början på juni i år i Sykkylvens kommun. Enligt Naturvårdsverket är vargvalparna från Tiveden genetiskt viktiga, eftersom deras föräldrar har vandrat in i landet. 
Naturvårdsverket framhåller att skyddsjakt inte får försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus.

– Det är olyckligt att två av valparna i Tiveden avlivats i skyddsjakt.Vi vill återigen påpeka att det är viktigt att försöka få fram DNA-analyser innan beslut om skyddsjakt. För att Tivedenparet ska kunna bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen måste deras valpar få egna avkommor. Annars bidrar de inte till att minska inaveln i vargstammen, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket, i en kommentar på Naturvårdsverkets hemsida.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser