Böker Plus Rambler designad av Raimund Lhotak är en trevlig liten kniv lämplig för tex duv- och ripjakt. Originalet ser ut på detta vis och finns bara med blått handtag. Kopian som säljs via en svensk jaktbutik har ett randigt handtag i mörkgrått och vitt, bladet är matt och kniven är något större. Foto: Leif Häggström.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Antagligen gjorde butiken, som handlar mycket i Kina, en chansning på att den var äkta. Alternativt så chansade de på att det inte skulle upptäckas. Båda resonemangen är korkade. Det är allmänt känt att de Kinesiska fabrikerna pumpar ut plagiat och piratkopior. Skall man köpa varor av ett västerländskt märke så görs det från en etablerad representant för företaget i fråga, inte från en distributör i Kina.

Varumärkesbrott

Wanderoo hade problem med sin polisanmälan. Polisen visste inte vad de skulle göra, det var inte det vanliga villainbrottet som kunde avskrivas efter ett dygn på grund av bristande spaningsuppslag. Detta var något annat. Alltså fick det ligga i väntan på bättre tider. Och då skall man vara medveten om att varumärkesbrott sker i stor skala och påverkar svenska intressen negativt. Omfattningen, på EU-nivå, är enorm. Man räknar med att den kostar ungefär 200 miljarder euro årligen. För ett företag som Fällkniven i Boden så kostar pirathandel och plagiat sexsiffriga belopp i direkta kostnader, de indirekta genom försäljningsbortfall och försämrat renommé är mångdubbelt högre. Trots det är polisen handfallen när en anmälan görs.

Se upp

Går man in på säljsiter så finns det massor av jaktrelevanta produkter, inte minst knivar och kikarsikten. Vid en närmare granskning är påfallande många varor på tradera och blocket, särskilt de i nyskick och som säljs med argumentet ”min bror tog hem en från USA” eller ”jag fick två i present och behöver bara en”, piratkopior. Inte sällan med en bild från aliexpress eller dhgate, två kinesiska siter där man kan handla grejer extremt billigt. Och billigt är det eftersom det mesta är piratkopior! De flesta utsatta märken, tex Leupold och Bushnell på optiksidan eller Fällkniven och Böker på knivsidan vilka avråder från köp från dessa platser.

Dryga böter

Men det hindrar inte oärliga människor från att importera piratprodukter och sälja dem som äkta. Vissa företag försöker motverka detta, tex fick en norrlänning dryga böter efter att ha importerat tre stycken piratkopierade Fällkniven F1 för försäljning. Ett enkelt sätt att kontrollera annonser, oavsett om det gäller knivar eller kikarsikten, är att bildgoogla annonsbilderna. En privat annons som använder bilder från aliexpress skall man undvika. Ett annat sätt är att bara köpa om säljaren har ett originalkvitto att visa upp. Ett tredje sätt är att googla varans namn samt ”fake” eller ”copy”, då brukar frågetecknen räta ut sig.

Designstölder

Ett annat problem är designstöld. Ett företag lägger resurser på att utveckla, testa och etablera en produkt på marknaden, sedan börjar andra företag sälja produkter med exakt samma utseende men under annat namn. Fällknivens överlevnadskniv F1 är ett lysande exempel på detta. Det finns svenska företag som sålt knivar snarlika F1 men med egen märkning. Detta är möjligt genom att de kinesiska fabrikerna tillverkar efter köparens specifikation, om inte köparen väljer att använda något som redan finns i fabrikens ritningsarkiv. Och i ritningsarkiven finns i stort sett alla kända knivar så oftast handlar det bara om att välja modell (i det aktuella fallet F1) och leverera en logga att etsa dit. Kontentan är att man måste vara påläst som konsument. Tyvärr visar Wanderoos polisanmälan att detta gäller oavsett om man köper privat eller av etablerade handlare.

Leif Häggström