En hunddräpande varg får skjutas

Värmland (JJ) Det blir skyddsjakt på en varg i Rackenreviret i trakterna av Västra Ämtervik.

– Vi säger jag till skyddsjakt eftersom det skett fyra angrepp på jakthundar inom ungefär ett år, säger David Höök, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

Så sent som för 14 dagar sedan dödades fyraårige jämthanen Elvis av vargarna i Rackenreviret.

När Elvis ägare, Peter Astmo, kom fram till platsen stod vargarna och åt av hans hund.

Flera jaktlag och älgskötselområden lämnade gemensamt in en skyddsjaktsansökan på fem vargar i reviret.

– Vi beviljat skyddsjakt på en varg, sedan får vi utvärdera situationen, säger David Höök vid länsstyrelsen.

Beslutet om skyddsjakt gäller till den 7 december.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser