En av vargarna i Sjundareviret skjuten

Gnesta (JJ) Tidigt på tisdag morgon dödades en av vargarna i Sjundareviret. Enligt uppgift var den på väg att angripa en hund några mil från Nykvarn. Hundägaren fällde vargen med hänvisning till paragraf 28 i jaktförordningen som innebär skyddsjakt på enskilt initiativ för att freda tam- och husdjur.

Besiktningsmän från Länsstyrelsen Stockholm har varit på plats och konstaterat att det handlar om den så kallade alfa-tiken i Sjundareviret.  Hunden undkom oskadd och angreppet skedde inte vid någon av de gårdar som den senaste tiden har drabbats av angrepp av varg.

– Vår bedömning är att tiken är fälld med stöd av paragraf 28, och djuret har nu förts till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för närmare undersökning, säger Arne Söderberg på Länsstyrelsen Stockholm i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser