Emil och Andreas fällde björn i Gävleborg

Bollnäs (JJ) Det går bra för Emil Dahl, Bollnäs, och hans plotthundstik Stinta. Tidigt i morse fälldes ännu en björn efter Stinta, bara en kilometer från gårdagens skottplats.

Emil Dahl och Andreas Palmborn med dagens första björn i Gävleborg.

Tidigt i morse upptäcktes en björnskit på en skogsbilväg mellan två havreåkrar utanför Bollnäs. En ung jämthund markerade att det luktade björn och Emil Dahl ringdes in med sin duktiga plotthundstik Stinta, 6 år.

– Vi postade ut och Stinta tog spåret direkt och efter 1,5 km tog hon upp björnen. Det blev stånd och gångstånd och tre gånger vände björnen vid passkyttarna. Jag och grannen Andreas Palmborn gick ut på en skogsbilväg och tänkte dricka kaffe då gångståndet drog iväg.

Men plötsligt vänder björnen och Emil och Andreas tar pass på var sin sida en kurva på vägen.

– Det kommer närmare och närmare och plötsligt kommer björnen mitt emellan oss i kurvan. Vi släpper den över vägen för att inte äventyra säkerheten och vi skjuter exakt samtidigt. Men björnen fortsätter 150 meter och tar stånd inne i ett jäkla tätt sly.

Anders Palmborn hämtar då sin unga jämte som också släpps på ståndet.

– Vi smög in och hörde hur björnen härjade med hundarna och efter 20 minuter kom björnen rusande efter jämten och jag kunde skjuta ned björnen. En hona, vikten var 168 kg, berättar Emil Dahl.

Morgonens björn var den 13:e fällda björnen i Gävleborg och första idag.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser