Emil och Andreas fällde björn i Gävleborg

Bollnäs (JJ) Det går bra för Emil Dahl, Bollnäs, och hans plotthundstik Stinta. Tidigt i morse fälldes ännu en björn efter Stinta, bara en kilometer från gårdagens skottplats.

Emil Dahl och Andreas Palmborn med dagens första björn i Gävleborg.

Tidigt i morse upptäcktes en björnskit på en skogsbilväg mellan två havreåkrar utanför Bollnäs. En ung jämthund markerade att det luktade björn och Emil Dahl ringdes in med sin duktiga plotthundstik Stinta, 6 år.

– Vi postade ut och Stinta tog spåret direkt och efter 1,5 km tog hon upp björnen. Det blev stånd och gångstånd och tre gånger vände björnen vid passkyttarna. Jag och grannen Andreas Palmborn gick ut på en skogsbilväg och tänkte dricka kaffe då gångståndet drog iväg.

Men plötsligt vänder björnen och Emil och Andreas tar pass på var sin sida en kurva på vägen.

– Det kommer närmare och närmare och plötsligt kommer björnen mitt emellan oss i kurvan. Vi släpper den över vägen för att inte äventyra säkerheten och vi skjuter exakt samtidigt. Men björnen fortsätter 150 meter och tar stånd inne i ett jäkla tätt sly.

Anders Palmborn hämtar då sin unga jämte som också släpps på ståndet.

– Vi smög in och hörde hur björnen härjade med hundarna och efter 20 minuter kom björnen rusande efter jämten och jag kunde skjuta ned björnen. En hona, vikten var 168 kg, berättar Emil Dahl.

Morgonens björn var den 13:e fällda björnen i Gävleborg och första idag.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser