Elväst mot vargbett!

Karlstad (JJ) En finska uppfinnare har tagit fram en väst som ska skydda jakthundar mot vargangrepp. Intressant, säger Jens Karlsson, forskare vid Viltskadecenter.

Den nya västen väger cirka 800 gram och skyddar nacke och rygg på hunden. När vargen biter får den en stöt som inte är farlig, men obehaglig för vargen.
Västen är konstruerad med ett fibermaterial som vargen inte kan bita igenom.  Någon praktisk erfarenhet om hur västen fungerar i praktiken finns ännu inte.
Till hösten ska en första test genomföras för att se hur hundarna reagerar på att bära västen. Om försöket är lyckat kommer fler västar att beställas av Viltskadecenter. Västen kostar cirka 4 500 kronor, men kommer inte att subventioneras av Viltskadecenter.
Däremot kan jägare vända sig till Viltskadecenter som kommer att se till att de jägare som är i störst behov får köpa först.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser