Elväst mot vargbett!

Karlstad (JJ) En finska uppfinnare har tagit fram en väst som ska skydda jakthundar mot vargangrepp. Intressant, säger Jens Karlsson, forskare vid Viltskadecenter.

Den nya västen väger cirka 800 gram och skyddar nacke och rygg på hunden. När vargen biter får den en stöt som inte är farlig, men obehaglig för vargen.
Västen är konstruerad med ett fibermaterial som vargen inte kan bita igenom.  Någon praktisk erfarenhet om hur västen fungerar i praktiken finns ännu inte.
Till hösten ska en första test genomföras för att se hur hundarna reagerar på att bära västen. Om försöket är lyckat kommer fler västar att beställas av Viltskadecenter. Västen kostar cirka 4 500 kronor, men kommer inte att subventioneras av Viltskadecenter.
Däremot kan jägare vända sig till Viltskadecenter som kommer att se till att de jägare som är i störst behov får köpa först.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser