Ekberg tycker problemvargar ska tas bort

ÖSTERGÖTLAND(JJ). Thomas Ekberg, yrkesjägare och producent av jaktfilmer, anser att länsstyrelsen i Östergötland borde informera djurägare att de har rätt att skjuta rovdjur om deras djur blir angripna.

Det har uppstått en debatt efter att det skett flera vargangrepp i länet. 
– Tillsyn tror jag alla djurägare har och de stängslar också väl, så det tycker jag man kan lämna därhän. Men det man inte har nämnt från länsstyrelsens sida är att vi enligt Jaktförordningen paragraf 28 har rätt att kunna freda vår och även andras boskap om vi ser att en attack är på väg att ske, säger Thomas Ekberg till Sveriges Radio P4 Östergötland. 

Förmodligen är det två vargar som orsakat problemen. Ekberg tycker att just dessa problemvargar bör tas bort.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser