EIJA – den idealiska rådjurshunden

12_98.jpgHärkilas Eija VIII, är inte jaktchampion. Ändå blev hon av Svenska Drever- klubben utsedd till ”Bästa rådjurs- drever” 1997. Förklaringen är enkel.

För ett jaktchampionat inom dreverrasen krävs minst ett första pris på hare. Det är anledningen till att det i stora jaktprovssammanhang ofta förekommer en eller annan drever helt i avsaknad av titel bland övriga hundar, som dignar under championat. Sparvar i trandansen? Knappast, snarare de verkliga specialisterna på rådjur.

Allroundhund
– Drevern är en allroundhund, säger Börje Johansson, Hyssna, som äger Eija. Den skall kunna driva hare. Att Eija blev så bra på rådjur är ingen målmedveten injagning. Jag har aldrig tagit av henne från ett hardrev. I själva verket driver hon hare rätt skapligt och det har förekommit att vi skjutit både en och två harar för henne under en jaktdag.

Började sent
Eija var närmare nio månader innan hon drev för första gången. Därmed hade hon uppnått den fysiska och psykiska mognad som många jägare anser att alla unghundar skall ha uppnått, innan de släpps på drev. Dessförinnan hade Börje tränat henne på blodspår och hon har undan för undan utvecklats till en mycket säker eftersökshund på rådjur.

Bra sök
Markerna kring Sätila är fortfarande väl besatta med rådjur. Här kan det vara svårt att bilda sig en uppfattning om en hunds sök eftersom den genast efter släpp får slag och det blir drev.
– Eija har ett medfött, bra sök, berättar Börje. När hon startat på jaktprov, på mer rådjursglesa marker, söker hon ut och visar att hon ändå håller kontakt. Fast mer än tjugo minuter till upptag kan jag inte minnas att det någonsin tagit.
 
Spårnoga
Eija får rådjuren att bukta. Börje anser att flera orsaker bidrar till detta. För det första är hon mycket spårnoga. Hon tar med sig varje klövavtryck och går aldrig i vind. Detta medför, för det andra, att drevsättet blir ganska långsamt. För det tredje, är hon mycket tätskallig med ett tonläge som är ganska lågt för en tik och utan hets.
Som mest har hon vallat runt rådjur upp emot tre timmar och drevet har i stort sett varit inom hörhåll hela tiden.

Med överallt
Eija VIII är tik nummer åtta ur en kull på elva valpar, nio tikar och två hanhundar. Hon får följa med Börje överallt, i bilen, traktorn, i arbetet på gården. När därför Börje anmälde henne till en kurs i lydnad, tillsammans med 25 andra drevrar, de flesta ur hundgårdsmiljö, hade Eija redan sett det mesta, och hon genomförde den ganska cirkusbetonade lydnadskursen med värdigheten i behåll.
Nu är hon så förig så hon följer Börje lös vid sidan och kommer lydigt när han kallar.
– Fast är det drev måste jag ha ögonkontakt med henne om jag skall lyckas kalla av henne, medger Börje.

Bytesmedveten
Eija är svår på ett skjutet rådjur. Inte så att hon försvarar det mot människor, men hon hänger fast som en igel i strupen på det och det kan ibland bli rätt jobbigt att få ut rådjur och hund ur skogen för en ensam skytt. Mot andra hundar försvarar hon sitt rådjur med livet som insats.

Nära drunkna
Eija har aldrig varit borta över någon natt. Vid ett jaktprov i trakterna av Falköping försvann hon gåtfullt under tolv timmar och ingen vet vart. Börje har själv inte fört henne på alla jaktprov. I stället tillkommer äran till stor del Lars Wallén, Hyssna. Han är den som fört fram henne, till vad som förra året renderade henne titeln

”Bästa rådjurshund”
.
Ett jaktprov kunde ha blivit Eijas sista. Drevet hade tystnat när domaren upptäckte Eija. Hon hade gått igenom isen på ett dike och redan hunnit bli så nerkyld att huvudet sjunkit ner under vattnet. Bara öronen syntes. I sista stund räddades hon av domaren.

Siktar på championat
Eija är värd ett championat. Hennes D-Cert poäng är imponerande höga. Börje tänker också försöka erövra den nödvändiga harettan. Eija har alla förutsättningar att lyckas. Men hon måste ha en portion tur också. Så länge det inte står klövavtryck i vägen för hartrajet blir det hardrev. Hon har bevisat, under praktisk jakt, att hon även kan konsten att tackla haravhopp och harlyckor. Så det skall nog gå vägen.

Fakta
:Drevertik Härkilas Eija VIII S-45630/92
Efter: UoJCH Härkilas Dino I Undan: Härkilas Rosita I
Uppfödare: Lennart och Solvy Davidsson, Sätila
Ägare: Börje Johansson, Hyssna

Tävlingsresultat:

UTSTÄLLNING  1997 S. ÄlvsborgAlf Johansson1 ökl. 1 skl. 1 brhkl. Cert
Jaktprov   S. Älvsborg 1993 Lars Larsson1 rå
S. Älvsborg 1995 Lennart Barrvik1 rå
Svenljunga 1997 Ingvald Johansson 1+1+1+2 rå D-cert, 56 ep
S. Älvsborg 1977 Allan Gustavsson 1+1+1 rå D-cert, 56 ep
Skara 1997 Göran Kallén 1+1+2 rå D-cert, 48 ep.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser