Egen handlingsplan för vildsvin

Öster Malma (JJ) Svenska Jägareförbundet har varit med och tagit fram ett flertal handlingsplaner för vildsvin, men alla dessa har varit tillsammans med andra organisationer. Nu har de tagit fram förbundets egen policy kring förvaltning.

Svenska Jägareförbundet har nu en egen policy för hur vildsvinsjakten ska bedrivas. Foto: Per Jonson
Det var under den senaste ordförandekonferensen som beslutet att anta en ny handlingsplan för vildsvin togs.

Enligt planen bör vildsvinsförvaltningen vara adaptiv och bygga på samarbete inom jaktvårdskretserna. Målet är att majoriteten av arealen inom en krets ska ingå i samarbetet.

Handlingsplanen vilar på tre huvudsakliga målsättningar kring avskjutning, foder och samverkan.

– I sak innehåller handlingsplanen kanske inga direkta nyheter, det som skiljer är att vi nu klart definierar hur man bör göra om man vill minska vildsvinsstammen, säger Folke Fagerlund, ordförande i Jägareförbundet Kalmar och deltagare i arbetsgruppen som gjort styrdokumente till Svensk Jakt.

De tre målsättningarna – vildsvin

Avskjutning:
”Minst 80% av de fällda vildsvinen bör utgöras av årsungar i områden där målsättningen är att bibehålla eller öka vildsvinsstammen. I områden där målsättningen är att minska stammen måste dock andelen unga vuxna hondjur i avskjutningen ökas.”

Foder:
”När utfodring inte behövs i stödjande syfte bör inte foder läggas ut förutom i mindre mängd som åtel. Med mindre mängd avses den mängd foder som äts upp vid ett vildsvinsbesök.”

Samverkan:
”Minst 80% av arealen inom jaktvårdskretsar där det finns vildsvin bör omfattas av samverkan. Detta innebär att företrädare för de ingående jaktlagen deltar i årliga vildsvinssamråd arrangerat av jaktvårdskretsen.”

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser