Eftersöksutbildning i björnpark

Junsele(JJ) Både hundar och jägare har utbildats i eftersök vid Junsele björnpark. – Det här är en unik utbildning som vi kommer att ha mycket nytta av i framtiden, säger Roger Wiklander, polisens länsansvarige i viltfrågor, till allehanda.se.

Det unika är att polisen är huvudman för kursen. Wiklande pekar på att det sker omkring
1 000 viltolycker per år i länet och att det är polisen som har ansvar för dessa.

Ekipagen fick utbildningen både i hägnet och genom spårning.I hägnet fick man testa hur hundarna reagerade vid närkontakt med björnarna.
Sedan fick ekipagen testa att spåra ute i skogen. 

Ekipagen som får godkänt efter utbildningen ska polisen använda o skarpt läge vid eftersök på rovdjur som skadats i trafiken.
Det här rapporterar allehanda.se.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser