Eftersöksjägare misstänkta för älgstöld

Hagfors (JJ) Eftersöksjägare spårade upp och avlivade en skadskjuten älg. Nu misstänks de även för att ha tagit älgköttet. Kurt Eriksson ordförande i Geijersholms jaktvårdsklubb, har polisanmält eftersöksjägarna för stölden av älgköttet.

Natten till den 18 augusti kolliderade en bilist med en älg på länsväg 246 vid Borg cirka fem kilometer norr om Geijersholm. Eftersöksjägare kom till platsen och avlivade djuret. Marken där älgen avlivades ingår i Geijersholms jaktvårdsklubbs viltvårdsområde. Men jaktvårdsklubben kontaktades inte.

Av en slump fick klubbens ordförande kännedom händelsen.

– Älgen blev liggande på våran mark. Sedan kom eftersöksjägarna och sköt ihjäl den, tog ur älgen och tog med den hem och sa ingenting om detta, säger Kurt Eriksson.

Kvar på platsen ligger idag tomhylsor och våmmen från älgen.

– När eftersöksjägare har avlivat älgen, så har de inte rätt att göra någonting mer. De har inte rätt att gå in på annans mark och hämta älg. Det ska de som har jakträtten där göra, säger han.

Nu har Geijersholms Jaktvårdsklubb polisanmält händelsen.

– Det är inte första gången som det här inträffar. Vi gör polisanmälan för att få ett stopp på detta. Värdet på älgen var cirka 10 000 kronor, säger han.

Polisinspektör Tomas Renberg har tagit emot polisanmälan om älgstölden.

– Älgen ska ju tillfalla den som har jaktmarken. Varför det inte skett här vet jag inte. Det får utredningen visa, säger Tomas Renberg.

Christer Willman är kommunansvarig för eftersök inom Nationella Viltolycksrådet (NVR).

– Vi ska alltid hålla oss till lagen. Älgen ska alltid tillfalla den som har jakträtt eller är markägare där älgen faller, säger han till Nya Wermlands – Tidningen.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser