Eftersöksjägare anonyma på grund av hotbild

Västerbotten (JJ) Polisen i Region Nord håller sina speciella rovdjursjägare anonyma. Det är hotbilden mot människor som avlivar trafikskadade rovdjur som fått polisen att hemlighålla identiteten på specialutbildade eftersöksjägare

P4 Västerbotten berättar att Polisen i Region Nord just nu utbildar 20 jägare och deras hundar. De ska få specialkompetens för att spåra upp och avliva skadade rovdjur.

Händelserna i Värmland 2016, då en eftersöksjägare hotades och bland annat fick sina bilar vandaliserade efter att ha avlivat en svårt trafikskadad varg, har lett till att eftersöksjägarnas nu hålls hemliga i de norra delarna av Sverige.

– Vi har valt att inte offentliggöra de här personerna eftersom det finns en viss hotbild mot den, säger Joacim Lundqvist, som arbetar med viltolycksfrågor hos polisen, till P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser