Efterlyser mer björnspillning

Västernorrland (JJ) När årets septemberjakt på älg avbröts hade 906 prover på björnspillning samlats in i Västernorrland. Det är första gången sedan 2004 som en så avancerad inventering genomförts.

På lördag drar jakten igång igen efter ett uppehåll och nu efterlyser länsstyrelsen ännu fler prov för att kunna få tillförlitliga resultat. Det är framför allt närmast kusten som proven är för få.

– Vi vill gärna att det kommer in fler prov från Härnösand och Timrå. Det gör att vi får en bättre bild av hur många björnar som rör sig i de områdena, säger viltförvaltare Lars Wiklund.

Med hjälp av DNA-tester av spillningen får myndigheterna ett begrepp om både individer och kön på djuren. Statistiskt behövs minst tre gånger så många prov som man tror att det finns björnar, så 1 000 prov är ganska bra i sig. Men det finns alltså vita fläckar på kartan.

När björnarna inventerades med DNA för snart 15 år sedan visade det sig finnas en stam på 160 djur. I dag är uppskattningen att vi har ungefär 200 björnar, men hur bra det stämmer får man veta först efter denna inventering.

Att analysera spillning kostar ungefär 1 000 kronor per prov och det är därför länen bara får chans till detta med långa mellanrum, skriver tidningen Ångermanland.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser