Efterlyser fler prover från knubbsälar

Stockholm/Västkusten (JJ) Naturhistoriska riksmuseet vill ha in fler prover från knubbsälar och därför har nu Naturvårdsverket utökat provtagningen som sker under skyddsjakt på knubbsäl.

Fler prover ska tas på knubbsälar som fälls under skyddsjakten. Foto: Per Jonson

Anledningen till den utökade provtagningen är att resultatet från provtagningen för år 2015 visat att endast hälften av de könsmogna knubbsälshonorna är dräktiga. Detta är något som Naturhistoriska riksmuseet ser ett behov av att undersöka närmare.

– Naturvårdsverket tycker att det är viktigt att Naturhistoriska riksmuseet får in de prover som behövs för att kunna följa de svenska sälstammarnas hälsostatus. Vi hoppas att ersättningen till jägarna medför att de vill bidra till att Naturhistoriska riksmuseet ska kunna följa sälstammarnas hälsostatus på ett så bra sätt som möjligt säger Nils Mårtenson, handläggare på viltförvaltningsenheten i ett pressmeddelande.

Det nya beslutet innebär att under perioden 1 oktober 2017 – 31 mars 2018 ska provtagning ske. Ersättning betalas ut för samtliga knubbsälshonor med en kroppslängd på 130 cm eller längre.

Under innevarande skyddsjaktsperiod som sträcker sig från 16 juli till och med 31 december har 62 av 165 knubbsälar fällts. Jakten bedrivs i Västra Götaland, Halland och Skåne.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser