Efterlyser fler prover från knubbsälar

Stockholm/Västkusten (JJ) Naturhistoriska riksmuseet vill ha in fler prover från knubbsälar och därför har nu Naturvårdsverket utökat provtagningen som sker under skyddsjakt på knubbsäl.

Fler prover ska tas på knubbsälar som fälls under skyddsjakten. Foto: Per Jonson

Anledningen till den utökade provtagningen är att resultatet från provtagningen för år 2015 visat att endast hälften av de könsmogna knubbsälshonorna är dräktiga. Detta är något som Naturhistoriska riksmuseet ser ett behov av att undersöka närmare.

– Naturvårdsverket tycker att det är viktigt att Naturhistoriska riksmuseet får in de prover som behövs för att kunna följa de svenska sälstammarnas hälsostatus. Vi hoppas att ersättningen till jägarna medför att de vill bidra till att Naturhistoriska riksmuseet ska kunna följa sälstammarnas hälsostatus på ett så bra sätt som möjligt säger Nils Mårtenson, handläggare på viltförvaltningsenheten i ett pressmeddelande.

Det nya beslutet innebär att under perioden 1 oktober 2017 – 31 mars 2018 ska provtagning ske. Ersättning betalas ut för samtliga knubbsälshonor med en kroppslängd på 130 cm eller längre.

Under innevarande skyddsjaktsperiod som sträcker sig från 16 juli till och med 31 december har 62 av 165 knubbsälar fällts. Jakten bedrivs i Västra Götaland, Halland och Skåne.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser