Edvin fällde både räv och lo

Kalix (JJ) 20-årige Edvin Lidén är en hängiven jägare som gärna jagar räv. I fredags natt blev vakpasset ovanligt lyckat, först sköt han en räv och i gryningsljuset kom även ett lodjur till åteln.

Jaktglädje. Edvin Lidén sköt först säsongens 30:e räv och sedan ett lodjur.

I fredags natt var Edvin Lidén, från Stråkanäs, Kalix på jakt efter sin 30:e räv för säsongen. En trafikdödad älg var placerad 50 meter från hans vakkoja på hemmamarkerna.

Vid 02-tiden på efternatten såg han en skugga komma smygande, precis som han hoppats. Räven anade ingen fara utan kom fram till åteln. Någon minut senare hade Edvin skjutit sin 30:e räv!

Men Edvin är en erfaren jägare och vet att det kan löna sig att sitta kvar. När gryningsljuset kom ett par timmar senare fick han plötsligt syn på ett lodjur som var nyfiken på åteln.

– Jag hajade till lite grann när upptäckte lodjuret, det var första gången jag haft lo på åteln. Men jag vet att det stryker omkring lo i trakterna. Lodjuret var väldigt nyfiket på räven som jag skjutit, den krafsade på rävkroppen och efter en stund tog jag skott, berättar Edvin.

– Besiktningsmannen bedömde det till en årsunge, vikten var 12,5 kg. Och det sista tilldelade av tre i det område jag tillhör, förklarar Edvin som fortsätter att jaga räv och hoppas naturligtvis på fler rävar både på vak och lock.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser