Edvin fällde både räv och lo

Kalix (JJ) 20-årige Edvin Lidén är en hängiven jägare som gärna jagar räv. I fredags natt blev vakpasset ovanligt lyckat, först sköt han en räv och i gryningsljuset kom även ett lodjur till åteln.

Jaktglädje. Edvin Lidén sköt först säsongens 30:e räv och sedan ett lodjur.

I fredags natt var Edvin Lidén, från Stråkanäs, Kalix på jakt efter sin 30:e räv för säsongen. En trafikdödad älg var placerad 50 meter från hans vakkoja på hemmamarkerna.

Vid 02-tiden på efternatten såg han en skugga komma smygande, precis som han hoppats. Räven anade ingen fara utan kom fram till åteln. Någon minut senare hade Edvin skjutit sin 30:e räv!

Men Edvin är en erfaren jägare och vet att det kan löna sig att sitta kvar. När gryningsljuset kom ett par timmar senare fick han plötsligt syn på ett lodjur som var nyfiken på åteln.

– Jag hajade till lite grann när upptäckte lodjuret, det var första gången jag haft lo på åteln. Men jag vet att det stryker omkring lo i trakterna. Lodjuret var väldigt nyfiket på räven som jag skjutit, den krafsade på rävkroppen och efter en stund tog jag skott, berättar Edvin.

– Besiktningsmannen bedömde det till en årsunge, vikten var 12,5 kg. Och det sista tilldelade av tre i det område jag tillhör, förklarar Edvin som fortsätter att jaga räv och hoppas naturligtvis på fler rävar både på vak och lock.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser