Ebbarps Mirja segrade i Räv-SM

Kjell Göran Josefsson, Svenljunga med  Ebbarps Mirja som segrade i årets Räv-SM Osaby (JJ) Finska stövaren Ebbarps Mirja, ägare Kjell-Göran Josefsson, Svenjunga segrade när årets Räv-Sm avgjordes i skogarna ring Osaby i Småland.

Mirja segrade med två fina förstaprisdrev på räv. Mirja drev full tid både på lördag och söndag och med höga egenskapspoäng var det ingen tvekan om vem som skulle vinna.

Schillerstövaren Nässjöns Astock, ägare Patrik Isaksson, Aneby tog hem silverplatsen även han med två fina förstaprisdrev. På tredje plats slutade schillerstövaren Axi, ägare Johan Henriksson. Även Axi drev förstaprisdrev båda dagarna.

Av de tio startande hundarna tog sex hundar förstapris i elitklass!

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser