Dyrt ersätta rovdjursangrepp på hundar!

RIDDARHYTTAN(JJ). Under förra året beviljades totalt 431 000 kronor i ersättning till hundägare efter rovdjursangrepp på hundar runtom i landet. Bara i Dalarna beviljades hundägare 169 000 kronor i ersättning. Det här visar statistik som Viltskadecenter presenterat.

Vargangreppen i Dalarna resulterade i 140 000 kronor i ersättning till hundägare och lodjursangreppen kostade 29 000 kronor i ersättning.
I Gävleborgs län kostade vargangreppen 109 000 kronor i ersättning till hundägare och järven kostade 2 000 kronor.

Sett över hela landet så var det ersättningen för vargangrepp som kostade mest – totalkostnaden uppgick till 359 000 kronor.
Lodjursangreppen kostade 56 000 kronor, björnangreppen kostade 14 000 kronor och järvangrepp 2 000 kronor.

Det var 20 hundar som dödades av varg (eller som avlivades till följd av skadorna) och en hund skadades. En hund föll offer för lodjur och 13 hundar skadades av lodjur.
Två hundar skadades av björn och en hund skadades av järv.
Totalt angreps alltså 38 hundar av fredade rovdjur förra året.

Text: Göran Persson

Fotnot: I Viltskadecenters rapport räknas en hund som rovdjursangripen om den dödats eller skadats, samt besiktningsmannen bedömt att sannolikheten för att det handlar om ett rovdjursangrepp är minst 50 procent.

Källa: www.viltskadecenter.se

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser