Dyrt ersätta rovdjursangrepp på hundar!

RIDDARHYTTAN(JJ). Under förra året beviljades totalt 431 000 kronor i ersättning till hundägare efter rovdjursangrepp på hundar runtom i landet. Bara i Dalarna beviljades hundägare 169 000 kronor i ersättning. Det här visar statistik som Viltskadecenter presenterat.

Vargangreppen i Dalarna resulterade i 140 000 kronor i ersättning till hundägare och lodjursangreppen kostade 29 000 kronor i ersättning.
I Gävleborgs län kostade vargangreppen 109 000 kronor i ersättning till hundägare och järven kostade 2 000 kronor.

Sett över hela landet så var det ersättningen för vargangrepp som kostade mest – totalkostnaden uppgick till 359 000 kronor.
Lodjursangreppen kostade 56 000 kronor, björnangreppen kostade 14 000 kronor och järvangrepp 2 000 kronor.

Det var 20 hundar som dödades av varg (eller som avlivades till följd av skadorna) och en hund skadades. En hund föll offer för lodjur och 13 hundar skadades av lodjur.
Två hundar skadades av björn och en hund skadades av järv.
Totalt angreps alltså 38 hundar av fredade rovdjur förra året.

Text: Göran Persson

Fotnot: I Viltskadecenters rapport räknas en hund som rovdjursangripen om den dödats eller skadats, samt besiktningsmannen bedömt att sannolikheten för att det handlar om ett rovdjursangrepp är minst 50 procent.

Källa: www.viltskadecenter.se

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser