Dyrare att jaga älg

Luleå (JJ) Att det nya älgjaktsystemet som sjösätts 2012 innebär dyrare älgjakt för landets jägare står klart. Bland annat kommer fällavgift på kalv att införas.

Nu verkar det även som om den fria kalvjakten i norra Sverige är hotad. Björn Sundgren på Jägareförbundet i Norrbotten säger till Sveriges Radio P 4 att när kalvjakten var fri fick jaktlagen själva bestämma över hur mycket kalv som skulle skjutas för att stimulera kalvjakten.
– Men det har inte fallit väl ut, det har blivit tvärtemot, säger Sundgren, som tror att tilldelning även på kalvarna skulle klargöra en del för jägarna.
Hur stor fällavgiften på kalv blir har länsstyrelsen i Norrbotten ännu inte beslutat.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser