Dyrare att jaga älg

Luleå (JJ) Att det nya älgjaktsystemet som sjösätts 2012 innebär dyrare älgjakt för landets jägare står klart. Bland annat kommer fällavgift på kalv att införas.

Nu verkar det även som om den fria kalvjakten i norra Sverige är hotad. Björn Sundgren på Jägareförbundet i Norrbotten säger till Sveriges Radio P 4 att när kalvjakten var fri fick jaktlagen själva bestämma över hur mycket kalv som skulle skjutas för att stimulera kalvjakten.
– Men det har inte fallit väl ut, det har blivit tvärtemot, säger Sundgren, som tror att tilldelning även på kalvarna skulle klargöra en del för jägarna.
Hur stor fällavgiften på kalv blir har länsstyrelsen i Norrbotten ännu inte beslutat.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser