Dyra vildsvinskollisioner kan höja försäkringspremier

SKÅNE(JJ). Vildsvinsolyckorna i trafiken kan komma att leda till höjda försäkringspremier på sikt - en orsak är att vagnskadorna efter sådana kollisoner är dyra att åtgärda. Och en växande vildsvinsstam i landet gör att risken ökar för fler vildsvinsolyckor i trafiken.

Genomsnittskostnaden för att åtgärda en vagnskada efter en kollision med vildsvin uppgår till cirka 32 975 kronor. Detta enligt Älgskadefondföreningen.
Tittar man på rådjursolyckor så är genomsnittskostnaden för att åtgärda en vagnskada då 19 524 kronor och samma kostnad är 28 451 kronor om det handlar om en älgkrock.

Kostnaderna för vagnskador har ökat med cirka 20 miljoner kronor från år 2008 till år 2009. Det visar gemensamma beräkningar som Älgskadefondförenignen och Länsförsäkring Kronoberg gjort.

Försäkringsbolaget If uppger att en kraftig ökning av vagnskadorna i ett område, på grund av fler vildsvinsolyckor, kan komma att påverka den framtida premien för vagnskador i det aktuella området.
– Skulle jag säga något annat skulle jag ljuga. Men då krävs det mer än en marginell förändring, säger Dan Falconer, motorspecialist på If, till Ystads Allehanda.

Trygg-Hansa uppger att de inte noterat någon ökning vildsvinsrelaterade skador på fordon, det har dock Folksam gjort men bolaget tycker inte att det är något problem.
Det här rapporterar Ystads Allehanda.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser