Dyra vildsvinskollisioner kan höja försäkringspremier

SKÅNE(JJ). Vildsvinsolyckorna i trafiken kan komma att leda till höjda försäkringspremier på sikt - en orsak är att vagnskadorna efter sådana kollisoner är dyra att åtgärda. Och en växande vildsvinsstam i landet gör att risken ökar för fler vildsvinsolyckor i trafiken.

Genomsnittskostnaden för att åtgärda en vagnskada efter en kollision med vildsvin uppgår till cirka 32 975 kronor. Detta enligt Älgskadefondföreningen.
Tittar man på rådjursolyckor så är genomsnittskostnaden för att åtgärda en vagnskada då 19 524 kronor och samma kostnad är 28 451 kronor om det handlar om en älgkrock.

Kostnaderna för vagnskador har ökat med cirka 20 miljoner kronor från år 2008 till år 2009. Det visar gemensamma beräkningar som Älgskadefondförenignen och Länsförsäkring Kronoberg gjort.

Försäkringsbolaget If uppger att en kraftig ökning av vagnskadorna i ett område, på grund av fler vildsvinsolyckor, kan komma att påverka den framtida premien för vagnskador i det aktuella området.
– Skulle jag säga något annat skulle jag ljuga. Men då krävs det mer än en marginell förändring, säger Dan Falconer, motorspecialist på If, till Ystads Allehanda.

Trygg-Hansa uppger att de inte noterat någon ökning vildsvinsrelaterade skador på fordon, det har dock Folksam gjort men bolaget tycker inte att det är något problem.
Det här rapporterar Ystads Allehanda.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser