Dyr ripjakt

Arjeplog (JJ) 12 981 kronor blev priset för den ripa som en luleåbo sköt i Laisdalen i Norrbotten under vinterjakten.

  Luleåbon begick ett jaktbrott när han sköt ripan närmare än 1 000 meter från ett fritidshus. Mannen jagade i närheten av Ertekjåkko och i samma område fanns naturbevakaren Walter Thorfve som åkte med skoter mot den plats där han hört skottet. Han mötte jägaren och en ripa som flaxade brevid ett träd.

316,5 meter
Jägaren förklarade att han skjutit på ripan utanför 1 000-metersgränsen och att han sedan förföljt den. Mätningar visade att det var 316,5 meter från skottplatsen till fritidshuset. Tingsrätten fann att Luleåbon jagat för nära fritidshuset och dömde honom till 30 dagsböter á 300 kronor, samt 500 kronor till brottsofferfonden och kostnader för försvaret med 3 481 kronor.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser