Dyr ripjakt

Arjeplog (JJ) 12 981 kronor blev priset för den ripa som en luleåbo sköt i Laisdalen i Norrbotten under vinterjakten.

  Luleåbon begick ett jaktbrott när han sköt ripan närmare än 1 000 meter från ett fritidshus. Mannen jagade i närheten av Ertekjåkko och i samma område fanns naturbevakaren Walter Thorfve som åkte med skoter mot den plats där han hört skottet. Han mötte jägaren och en ripa som flaxade brevid ett träd.

316,5 meter
Jägaren förklarade att han skjutit på ripan utanför 1 000-metersgränsen och att han sedan förföljt den. Mätningar visade att det var 316,5 meter från skottplatsen till fritidshuset. Tingsrätten fann att Luleåbon jagat för nära fritidshuset och dömde honom till 30 dagsböter á 300 kronor, samt 500 kronor till brottsofferfonden och kostnader för försvaret med 3 481 kronor.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser