Duvpest i Falköping

Falköping (JJ) Duvpest har upptäckts hos vilda duvor i Falköping. Sjukdomen beror på ett virus som kan orsaka newcastlesjuka hos tama fåglar. Jordbruksverket har därför bestämt att alla som inom Falköpings kommun håller fjäderfän för kommersiellt bruk, eller har mer än 350 värphönsplatser, ska hålla fåglarna inomhus.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har påvisat virussjukdomen duvpest hos döda, vilda duvor i Falköping. Viruset kan hos fjäderfä och andra fåglar i fångenskap orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka. Viruset smittar endast fåglar och är inte farligt för människor.

Jordbruksverket har tagit beslut om att den som håller fjäderfä för kommersiellt bruk, eller har mer än 350 värphönsplatser i Falköpings kommun, ska hålla fåglarna inomhus till och med den 10 december.

Jordbruksverket rekommenderar att alla som håller fåglar i fångenskap vidtar allmänna hygienregler. Djurhållare ska tänka på att ge foder och dricksvatten inomhus, eller under ett skydd som förhindrar kontakt med vilda fåglar.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser