Duktiga finnstövare bakom fälld björn i Kårböle

Kårböle (JJ) Efter fem timmars björnarbete av Stefan Lindströms duktiga finska stövare fälldes en björn i skogarna utanför Kårböle i Gävleborg för en kort stund sedan.

Stefan Lindström var en av de björnjägare som JJ presenterade här på webben inför årets jakt. Han är nyopererad i axeln och har själv svårt att skjuta. Men hans hundar är vältränade och visade klass idag.

Vid 22.30-tiden i går kväll gjordes en björnobs i ett område. Och eftersom Stefan redan planerat att jaga i dessa trakter fanns han på plats tidigt i morse med sin bror Anders och ett par jaktkompisar. Redan före 05.00 släppte han sina båda finska stövare Lynx och Bull.

Ungefär en kilometer bort kom upptaget efter ett tag och därefter följde ett grymt bra hundarbete av de båda finnstövarna.

– Jag och brorsan Anders var inne på ståndet fyra gånger så vi kunde se björnen, men det var så tätt att vi inte kunde få en bra skottchans. I fem timmar skällde hundarna på björnen och till slut lyckades Johan Eriksson, Norrbo, springa och genskjuta björnen på en dålig traktorväg och skjuta den på gångstånd, berättar Stefan.

Med tanke på din opererade axel, hade du kunnat skjuta själv?
– Nja, kanske. Jag provsköt fyra skott innan jakten och det gick hyfstat. Men planen var att brorsan skulle få skjuta på stånd. Nu blir det nog ingen mer jakt idag, jag är supernöjd med hundarna och de ska få vila, om inte det blir något eftersök, förklarar Stefan.

Johan Eriksson, Norrbo, lyckades fälla björnen, en hona på cirka 120-130 kg, efter fem timmars grymt hundarbete efter finnstövarna Bull och Lynx.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser