Dubbelspel skakar Jägarnas Riksförbund

holger_ledare.jpgUteslutningar av medlemmar och styrelseledamöter, misstroendeförklaring mot vice ordföranden och ja till en livskraftig vargstam.
Frågetecknen är många runt turbulensen i JRF (Jägarnas Riksförbund) och mörkläggningen är tydlig.
De inre stridigheterna är påtagliga och kan i stor omfattning hänföras till förbundets dubbelspel i vargfrågan som för de flesta medlemmar är helt okänt.
JRF har som förbund under många år framgångsrikt profilerat sig som ett förbund som säger nej till frilevande vargar i Sverige. Detta har naturligtvis fått många jägare att ansluta sig, det är i dag ytterst få jägare som vill ha varg på sina egna jaktmarker. En varg­etablering lägger en död hand över jakten.

Dubbelspel

JRF har även tagit ett stämmobeslut om ”nej till frilevande varg”. Men sedan kommer det obegripliga cirkusnumret. Förbundsord­förande Solveig Larsson undertecknar en gemensam åsiktsförklaring för den framtida rovdjurspolitiken i den statliga Vargkommittén.
Här skriver JRF:s styrelseordförande under samma dokument som till exempel Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjurs­föreningen och Världsnaturfonden.
En åsiktsförklaring som understryker en gynnsam bevarandestatus för rov­djurs­stam­mar i Sverige. Och där man är överens om att vargstammen successivt behöver förbättras och att naturlig invandring är en del av lösningen.

Växande spricka

Nu börjar också oroligheterna att ta fart. Förtroendevalda och initierade medlemmar framför kritik mot förbundets dubbelspel. En del lämnar sina poster och andra blir avsatta.
I vintras blev sju medlemmar och styrel­seledamöter uteslutna ur förbundet. Men till den stora medlemsskaran är man ytterst förtegen, utan fortsätter i stället att hävda att man jobbar för ett nej till en frilevande vargstam.
Ett arbete som totalt misslyckats då varg­stammen växer fortare än någonsin. Och faktum är att den enda aktiva handling JRF gjort är att skriva under ett dokument om gynnsam bevarandestatus för varg tillsammans med vargvärnarsidan.
Därför är det inte heller konstigt att de inre stridigheterna tar fart och att allt fler medlemmar oroar sig över utvecklingen.
Om JRF i framtiden ska vara en seriös aktör och driva sina medlemmars beslut krävs helt klart en stor portion självkritik och tydlighet.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser