Dubbelspel skakar Jägarnas Riksförbund

holger_ledare.jpgUteslutningar av medlemmar och styrelseledamöter, misstroendeförklaring mot vice ordföranden och ja till en livskraftig vargstam.
Frågetecknen är många runt turbulensen i JRF (Jägarnas Riksförbund) och mörkläggningen är tydlig.
De inre stridigheterna är påtagliga och kan i stor omfattning hänföras till förbundets dubbelspel i vargfrågan som för de flesta medlemmar är helt okänt.
JRF har som förbund under många år framgångsrikt profilerat sig som ett förbund som säger nej till frilevande vargar i Sverige. Detta har naturligtvis fått många jägare att ansluta sig, det är i dag ytterst få jägare som vill ha varg på sina egna jaktmarker. En varg­etablering lägger en död hand över jakten.

Dubbelspel

JRF har även tagit ett stämmobeslut om ”nej till frilevande varg”. Men sedan kommer det obegripliga cirkusnumret. Förbundsord­förande Solveig Larsson undertecknar en gemensam åsiktsförklaring för den framtida rovdjurspolitiken i den statliga Vargkommittén.
Här skriver JRF:s styrelseordförande under samma dokument som till exempel Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjurs­föreningen och Världsnaturfonden.
En åsiktsförklaring som understryker en gynnsam bevarandestatus för rov­djurs­stam­mar i Sverige. Och där man är överens om att vargstammen successivt behöver förbättras och att naturlig invandring är en del av lösningen.

Växande spricka

Nu börjar också oroligheterna att ta fart. Förtroendevalda och initierade medlemmar framför kritik mot förbundets dubbelspel. En del lämnar sina poster och andra blir avsatta.
I vintras blev sju medlemmar och styrel­seledamöter uteslutna ur förbundet. Men till den stora medlemsskaran är man ytterst förtegen, utan fortsätter i stället att hävda att man jobbar för ett nej till en frilevande vargstam.
Ett arbete som totalt misslyckats då varg­stammen växer fortare än någonsin. Och faktum är att den enda aktiva handling JRF gjort är att skriva under ett dokument om gynnsam bevarandestatus för varg tillsammans med vargvärnarsidan.
Därför är det inte heller konstigt att de inre stridigheterna tar fart och att allt fler medlemmar oroar sig över utvecklingen.
Om JRF i framtiden ska vara en seriös aktör och driva sina medlemmars beslut krävs helt klart en stor portion självkritik och tydlighet.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser