Du bestämmer själv

Jakten är så mycket mer än en hobby, för många av oss är det också en livsstil. En härlig livsstil som är fylld av utmaningar, både med bakslag och massor av glädje. För den breda allmänheten är jakt lika med att skjuta djur. Punkt. För den breda skaran av jägare är jakt mycket, mycket mer. Vi jagar i en säsong, från den 1 juli till den 30 juni, ett jaktår som består av mängder av olika aktiviteter för en jägare.

Foto: Per Jonson

Jakten är så mycket mer än en hobby, för många av oss är det också en livsstil. En härlig livsstil som är fylld av utmaningar, både med bakslag och massor av glädje.

För den breda allmänheten är jakt lika med att skjuta djur. Punkt. För den breda skaran av jägare är jakt mycket, mycket mer.

Vi jagar i en säsong, från den 1 juli till den 30 juni, ett jaktår som består av mängder av olika aktiviteter för en jägare.

Höjdpunkt

Självklart är själva jakten en höjdpunkt, men för att skapa en bra jakt krävs både kunnande och arbete hela året. Du bestämmer själv om du vill gå runt på dina marker nu under försommaren/senvåren och belåtet kunna se en framgångsrik föryngring.

Jakten innebär också att man ska bedriva viltvård. Alltifrån avskjutningsplaner till viltåkrar, skyddsremisser och en intensiv jakt på de små predatorerna som kan göra stor skada under vårens föryngringsperiod.

Rovdjurskampanjen

Redan för 13 år sedan bestämde sig Jaktjournalen för att ge draghjälp till alla viltvårdsintresserade jägare. Vi startade Rovdjurskampanjen för att uppmärksamma vikten av jakten på de små predatorerna och intresset har varit fantastiskt.

Kampanjen har vuxit och blivit landets största viltvårdskampanj utan motstycke. Vi har gett unga tjejer och killar inspiration att satsa på denna form av viltvård. De äldre och rutinerade jägarna har utvecklat sin rovdjursjakt på ett imponerande sätt, en insats som inte bara gynnar det jaktbara småviltet utan också allt vilt som står på predatorernas byteslista.

Vi har fått mängder av brev och rapporter från jägare som berättar hur viltstammarna blivit mer balanserade efter en målmedveten predatorjakt.

Räddar skyddade arter

Predatorjakten är också viktig i fjällområdena, naturvårdarna hävdar att rödräven utgör ett stort hot mot den utrotningshotade fjällräven. Nyligen beslutade också Länsstyrelsen i Norrbotten att för en jaktvårdsförening dra in skottpengarna på rödräv som skjutits ovanför odlingsgränsen. Avtalet har omfattat ersättning per skjuten räv, med ett tak på 50 000 kr. Men nu menar länsstyrelsen att avskjutningen varit för liten och att rapporteringen varit bristfällig.

Tråkigt i sig, men det visar hur även myndigheter ser på vikten av en målmedveten predatorjakt.

Du bestämmer själv

Just nu ligger vi i uppstartsplaneringen av nästa säsongs Rovdjurskampanj. Den 14:e i ordningen och som vanligt bestämmer du själv om du vill vara med i Sveriges största viltvårdskampanj.

Det fina är att du och dina jaktkompisar får mer produktiva marker med en uthållig predatorjakt.

Därmed vill jag bjuda in just dig till nästa säsong som startar den 1 augusti. I vårt nr 8/2016 kan du läsa mer om kampanjen. Men redan i detta nummer, på sidorna 96 till 99, kan du läsa om den här säsongens final.

Nu tar vi kikaren och ger oss ut på en skogsrunda och njuter av vårens föryngring.

 

AKTUELLT

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Annonser