Drygt halva vargtilldelningen avklarad

Kungsbacka (JJ) Under premiärhelgen av licensjakten på varg fälldes 20 av de 36 tilldelade djuren. Sju av dem fälldes i Örebro län och 15 fälldes i Värmlands län.

Mariana Skoglund, enhetschef på Länsstyrelsen i Örebro län tycker att jakten där har fungerat bra. Hittills har sju vargar fällts i länet. Två vargar har fällts i Lindesberg, tre i Nora. De två vargarna som fälldes igår sköts i områden som hittills inte är positionsangivna av Statens Veterinärmedicinska anstalt.

– Jägarna har skött sig bra och allt har fungerat som vi tänkt oss. Den varg som påsköts under fredagen avlivades dagen efter.

Trycket på information kring jakten har enligt Mariana Skoglund varit stort. Framför allt från media.

– De har ringt och frågat om allt ifrån hur jakten bedrivs till hur många vargar som skjutits och vart de är skjutna. Vargjakten skiljer sig inte från någon annan jakt bortsett från att den väcker så starka känslor.

I Örebro län får ytterligare fem vargar fällas innan tilldelningen i länet är fylld. Finns det då vargar kvar i reviren ska jaktledarna i området kontakta länsstyrelsen som eventuellt kan ta ett beslut om fortsatt jakt.

– Här i Örebro har snöförhållandena inte varit optimala för att inventera reviren. Vi har därför utgått från de tal forskarna kommit fram till när det gäller genomsnittliga storlekar på vargpopulationen inom ett revir. Får vi in indikationer på att det finns varg kvar som tillhör de utvalda reviren gör vi en ny bedömning, säger hon.

I Värmland har har 13 av 24 vargar fällts under helgen. Sex i område ett och sju i område två. Enligt Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsen har jakten gått bra. Besiktningsmännen har hunnit med sitt arbete och organisationen har fungerat.

En av helgens skjutna vargar. Den här fälldes i Gårdjöreviret. Foto: Privat

En av helgens skjutna vargar. Den här fälldes i Gårdjöreviret. Foto: Privat

– Det har varit mycket folk ut, och de har rätt bra koll på vargarna i reviren, men så lägger de ner mycket tid också.

Under premiärhelgen har telefonerna gått varma på Länsstyrelsen. Många nyfikna har ringt.

– De som deltar i jakten har ett stort ansvar. Många följer ju utvecklingen. Vi har haft ett rätt så stort tryck på hos här från media och andra intresserade personer. Nu tror jag dock att det kommer lägga sig lite, säger Kari Langöen, Vilthandläggare .

Vilka revir de olika skjutna vargarna hör hemma i är enligt Kari Langöen svårt att säga.

– Flera av vargarna som skjutits i det södra området hör hemma i Gårdsjöreviret, men det är först när vi får svar på DNA-analyser vi kan ge säkra svar, säger hon.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser