Drygt halva vargtilldelningen avklarad

Kungsbacka (JJ) Under premiärhelgen av licensjakten på varg fälldes 20 av de 36 tilldelade djuren. Sju av dem fälldes i Örebro län och 15 fälldes i Värmlands län.

Mariana Skoglund, enhetschef på Länsstyrelsen i Örebro län tycker att jakten där har fungerat bra. Hittills har sju vargar fällts i länet. Två vargar har fällts i Lindesberg, tre i Nora. De två vargarna som fälldes igår sköts i områden som hittills inte är positionsangivna av Statens Veterinärmedicinska anstalt.

– Jägarna har skött sig bra och allt har fungerat som vi tänkt oss. Den varg som påsköts under fredagen avlivades dagen efter.

Trycket på information kring jakten har enligt Mariana Skoglund varit stort. Framför allt från media.

– De har ringt och frågat om allt ifrån hur jakten bedrivs till hur många vargar som skjutits och vart de är skjutna. Vargjakten skiljer sig inte från någon annan jakt bortsett från att den väcker så starka känslor.

I Örebro län får ytterligare fem vargar fällas innan tilldelningen i länet är fylld. Finns det då vargar kvar i reviren ska jaktledarna i området kontakta länsstyrelsen som eventuellt kan ta ett beslut om fortsatt jakt.

– Här i Örebro har snöförhållandena inte varit optimala för att inventera reviren. Vi har därför utgått från de tal forskarna kommit fram till när det gäller genomsnittliga storlekar på vargpopulationen inom ett revir. Får vi in indikationer på att det finns varg kvar som tillhör de utvalda reviren gör vi en ny bedömning, säger hon.

I Värmland har har 13 av 24 vargar fällts under helgen. Sex i område ett och sju i område två. Enligt Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsen har jakten gått bra. Besiktningsmännen har hunnit med sitt arbete och organisationen har fungerat.

En av helgens skjutna vargar. Den här fälldes i Gårdjöreviret. Foto: Privat

En av helgens skjutna vargar. Den här fälldes i Gårdjöreviret. Foto: Privat

– Det har varit mycket folk ut, och de har rätt bra koll på vargarna i reviren, men så lägger de ner mycket tid också.

Under premiärhelgen har telefonerna gått varma på Länsstyrelsen. Många nyfikna har ringt.

– De som deltar i jakten har ett stort ansvar. Många följer ju utvecklingen. Vi har haft ett rätt så stort tryck på hos här från media och andra intresserade personer. Nu tror jag dock att det kommer lägga sig lite, säger Kari Langöen, Vilthandläggare .

Vilka revir de olika skjutna vargarna hör hemma i är enligt Kari Langöen svårt att säga.

– Flera av vargarna som skjutits i det södra området hör hemma i Gårdsjöreviret, men det är först när vi får svar på DNA-analyser vi kan ge säkra svar, säger hon.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser