Drygt 6,5 miljoner kronor till rovdjursinformation

STOCKHOLM(JJ). Drygt 6,5 miljoner kronor har fördelats till rovdjursinformation. Det är Naturvårdsverket som fördelat pengarna. De som får pengar är Rovdjurscentret De 5 Stora, Rovdjurscentrum Grönklitt, sju intresseorganisationer och djurparker, samt sju länsstyrelser.

Syftet med pengarna är att öka kunskapen om förvaltningen av rovdjur, samt minska de konflikter som ofta uppstår kring rovdjur. 
 – En viktig grund för rovdjursförvaltningen är samverkan mellan olika aktörer. Det är därför glädjande att så många ansökningarna om bidrag till rovdjursinformation görs i samverkan mellan olika organisationer, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. 

Naturvårdsverket har gjot en utvärdering kring bidragen till rovdjursinformation som gavs under åren 2008-2009. En slutsats som man har dragit är att bidragen behöver fokuseras för att få större genomslag.
Detta gör att Naturvårdsverket prioriterar tre områden i år:
1. kommunikation till och från länsstyrelsernas nya viltförvaltningsdelegationer,
2. personliga möten och
3. effektivare skolinformation.  

De flesta bidragen går till någon typ av personliga möten, det kan bland annat handla om möten i olika rovdjursfrågor. 
Och nästan hälften av bidragen går till Rovdjurscentrum Grönklitt och Rovdjurscentrum de 5 Stora, pengarna ska bland annat gå till att utveckla de basutställningar som finns på respektive rovdjurscentrum. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser