Drygt 6,5 miljoner kronor till rovdjursinformation

STOCKHOLM(JJ). Drygt 6,5 miljoner kronor har fördelats till rovdjursinformation. Det är Naturvårdsverket som fördelat pengarna. De som får pengar är Rovdjurscentret De 5 Stora, Rovdjurscentrum Grönklitt, sju intresseorganisationer och djurparker, samt sju länsstyrelser.

Syftet med pengarna är att öka kunskapen om förvaltningen av rovdjur, samt minska de konflikter som ofta uppstår kring rovdjur. 
 – En viktig grund för rovdjursförvaltningen är samverkan mellan olika aktörer. Det är därför glädjande att så många ansökningarna om bidrag till rovdjursinformation görs i samverkan mellan olika organisationer, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. 

Naturvårdsverket har gjot en utvärdering kring bidragen till rovdjursinformation som gavs under åren 2008-2009. En slutsats som man har dragit är att bidragen behöver fokuseras för att få större genomslag.
Detta gör att Naturvårdsverket prioriterar tre områden i år:
1. kommunikation till och från länsstyrelsernas nya viltförvaltningsdelegationer,
2. personliga möten och
3. effektivare skolinformation.  

De flesta bidragen går till någon typ av personliga möten, det kan bland annat handla om möten i olika rovdjursfrågor. 
Och nästan hälften av bidragen går till Rovdjurscentrum Grönklitt och Rovdjurscentrum de 5 Stora, pengarna ska bland annat gå till att utveckla de basutställningar som finns på respektive rovdjurscentrum. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser