Drygt 300 björnar i Västerbotten

Umeå (JJ)Det finns drygt 300 björnar i Västerbottens län. Det blev klart när Skandinaviska Björnprojektet presenterade nya beräkningar i förra veckan. Siffran grundar sig på resultat från spillningsinventeringen hösten 2004 och jägarnas årliga björnrapporter. - Det är första gången vi har en bra och detaljerad uppskattning av björnstammen i länet, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen.

– Björnförvaltningen förenklas nu då vi har bra siffror och då stammen har nått över miniminivån som satts för länet, det vill säga 250 individer eller 25 årliga björnföryngringar. 

SamarbetsprojektLänsstyrelsen och Jägareförbundet har tillsammans arbetat för att få klarhet i hur stor björnstammen är i länet. I en gemensam insats med andra organisationer, och med stöd från det Skandinaviska Björnprojektet, samlade främst jägare in björnspillning under hösten 2004 för DNA-analys. På det sättet hittade man totalt 222 olika individer.   
Utifrån resultaten från spillningsanalyserna använde Skandinaviska Björnprojektet en statistisk metod för att beräkna det totala antalet björnar i Västerbottens län.
– Vi beräknar att det då fanns runt 272 björnar här, 171 hanar och 101 honor. Men det är en viss osäkerhet i skattningen, säger Jonas Kindberg, forskare i Björnprojektet vid SLU i Umeå.

 Statistisk beräkning
Sedan 1998 rapporterar jägarna varje år hur många björnar de ser under älgjaktens första sju dagar. Utifrån denna information har man uppskattat tillväxttakten i länets björnstam till 7 procent per år.
 – Idag, två år efter spillningsinventeringen, bör länet alltså hysa omkring 310 individer, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen. Resultaten från Västerbotten ingår i en nyligen presenterad nationell beräkning av landets björnstam.
I denna har Björnprojektet kommit fram till att det år 2005 fanns ca 2 550 björnar i landet. Västerbotten hyser alltså för närvarande omkring en åttondel av hela landets björnstam, men en fjärdedel av landets bästa björnmiljöer.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser