Drygt 300 björnar i Västerbotten

Umeå (JJ)Det finns drygt 300 björnar i Västerbottens län. Det blev klart när Skandinaviska Björnprojektet presenterade nya beräkningar i förra veckan. Siffran grundar sig på resultat från spillningsinventeringen hösten 2004 och jägarnas årliga björnrapporter. - Det är första gången vi har en bra och detaljerad uppskattning av björnstammen i länet, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen.

– Björnförvaltningen förenklas nu då vi har bra siffror och då stammen har nått över miniminivån som satts för länet, det vill säga 250 individer eller 25 årliga björnföryngringar. 

SamarbetsprojektLänsstyrelsen och Jägareförbundet har tillsammans arbetat för att få klarhet i hur stor björnstammen är i länet. I en gemensam insats med andra organisationer, och med stöd från det Skandinaviska Björnprojektet, samlade främst jägare in björnspillning under hösten 2004 för DNA-analys. På det sättet hittade man totalt 222 olika individer.   
Utifrån resultaten från spillningsanalyserna använde Skandinaviska Björnprojektet en statistisk metod för att beräkna det totala antalet björnar i Västerbottens län.
– Vi beräknar att det då fanns runt 272 björnar här, 171 hanar och 101 honor. Men det är en viss osäkerhet i skattningen, säger Jonas Kindberg, forskare i Björnprojektet vid SLU i Umeå.

 Statistisk beräkning
Sedan 1998 rapporterar jägarna varje år hur många björnar de ser under älgjaktens första sju dagar. Utifrån denna information har man uppskattat tillväxttakten i länets björnstam till 7 procent per år.
 – Idag, två år efter spillningsinventeringen, bör länet alltså hysa omkring 310 individer, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen. Resultaten från Västerbotten ingår i en nyligen presenterad nationell beräkning av landets björnstam.
I denna har Björnprojektet kommit fram till att det år 2005 fanns ca 2 550 björnar i landet. Västerbotten hyser alltså för närvarande omkring en åttondel av hela landets björnstam, men en fjärdedel av landets bästa björnmiljöer.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser