Drygt 2 000 älgar fällda i Jönköpings län

Jönköping (JJ) Älgjakten pågår fortfarande i Jönköpings län och hittills har 2 377 älgar rapporterats fällda. Länsstyrelsen konstaterar att färre kalvar obsats under höstens jakt.

Drygt hälften av de fällda djuren är kalvar (51 procent) och av vuxenkvoten består 52 procent av tjur. Länsstyrelsen i Jönköpings län rapporterar att älgobsen visar att länets älgstam håller ungefär samma storlek som i fjol. Däremot är fördelningen av djur annorlunda, något som beror på en lägre reproduktion i år.

En förklaring till detta kan vara förra sommarens torra väder vilket gav sämre fodertillgång och bidrog till att korna inte var i tillräckligt gott hull inför brunsten. Förra årets älgjakt nådde aldrig upp till uppsatta avskjutningsmålet för kalv, vilket gett många kvigobsar denna hösten.

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser