Drömtjur efter hårt slit

Vilhelmina (JJ) Adam Jansson, Äppelbo fick sig i dag en upplevelse utöver det vanliga när han släppte jämttiken Sörombäckens Greta i vildmarken väster om Vilhelmina. En jägare och en jämthund hund på 9 000 hektar.

Envis hund och hundförare lönar sig. Adam Jansson fick i dag fälla en 22-taggare. Foto: Adam Jansson

I dag har Adam Jansson, Äppelbo jagat älg precis på det sättet många älgjägare drömmer om. Han gick ensam med den sexåriga jämthunden Sörombäckens Greta på 9 000 hektar i den lappländska vildmarken.

– Hon fick kontakt redan tjugo över sju imorse och det drog i väg direkt.  Hon stannade först när hon var nästan fyra kilometer bort.

Adam traskade efter och när han var en kilometer ifrån hunden hade hon skällt fast ståndskall i en timme. Då drog det iväg ytterligare tre kilometer.

– Jag tänkte ett tag att jag skulle gå tillbaka, men så stannade det och blev på nytt ståndskall så jag började på nytt försöka komma in.

Denna gången lyckades Adam. Älgen stod fast och Greta skällde på.

– Det var helt öppet och gles skog där hunden skällde. Jag tyckte hon var lite ofokuserad och tänkte att om hon nu skäller grävling och jag gått så här långt då kommer vi bli mycket osams.

Adam ser fortfarande inte älgen när han är 50 meter från hunden. När han är 30 meter i från ståndskallet skymtar han något bakom en gran.

– Där ligger älgtjuren. Vi ser varandra samtidigt men han hinner aldrig resa sig, säger Adam.

När Jaktjournalen når Adam sitter han fortfarande vid älgen.

– Jag har kontaktat de andra jägarna och de ska försöka komma hit med en fyrhjuling. Jag befinner mig fem kilometer från närmsta väg. Funkar inte fyrhjulingen får det bli helikopter, säger han och skrattar.

Bättre älgpremiär kan man knappast få. Nu stundar tre veckor jakt till för Adam, som förutom Sörombäckens Greta också har med sig två avkommor.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser