Drömtjur efter hårt slit

Vilhelmina (JJ) Adam Jansson, Äppelbo fick sig i dag en upplevelse utöver det vanliga när han släppte jämttiken Sörombäckens Greta i vildmarken väster om Vilhelmina. En jägare och en jämthund hund på 9 000 hektar.

Envis hund och hundförare lönar sig. Adam Jansson fick i dag fälla en 22-taggare. Foto: Adam Jansson

I dag har Adam Jansson, Äppelbo jagat älg precis på det sättet många älgjägare drömmer om. Han gick ensam med den sexåriga jämthunden Sörombäckens Greta på 9 000 hektar i den lappländska vildmarken.

– Hon fick kontakt redan tjugo över sju imorse och det drog i väg direkt.  Hon stannade först när hon var nästan fyra kilometer bort.

Adam traskade efter och när han var en kilometer ifrån hunden hade hon skällt fast ståndskall i en timme. Då drog det iväg ytterligare tre kilometer.

– Jag tänkte ett tag att jag skulle gå tillbaka, men så stannade det och blev på nytt ståndskall så jag började på nytt försöka komma in.

Denna gången lyckades Adam. Älgen stod fast och Greta skällde på.

– Det var helt öppet och gles skog där hunden skällde. Jag tyckte hon var lite ofokuserad och tänkte att om hon nu skäller grävling och jag gått så här långt då kommer vi bli mycket osams.

Adam ser fortfarande inte älgen när han är 50 meter från hunden. När han är 30 meter i från ståndskallet skymtar han något bakom en gran.

– Där ligger älgtjuren. Vi ser varandra samtidigt men han hinner aldrig resa sig, säger Adam.

När Jaktjournalen når Adam sitter han fortfarande vid älgen.

– Jag har kontaktat de andra jägarna och de ska försöka komma hit med en fyrhjuling. Jag befinner mig fem kilometer från närmsta väg. Funkar inte fyrhjulingen får det bli helikopter, säger han och skrattar.

Bättre älgpremiär kan man knappast få. Nu stundar tre veckor jakt till för Adam, som förutom Sörombäckens Greta också har med sig två avkommor.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser