Drever vargdödad utanför Färila

Drevern Esso hade inte en chans när han blev vargattackerad mitt ute på en myr i Skrälldalen. Ägaren Eddy Liljestrand, Färila, hörde attacken och sprang allt vad han orkade mot platsen.

Eddy jagade hare med sin treåriga drever Esso, plötsligt skriker hunden.
– Hunden skrek så ända inihelvete. Det var ett dödsskrik. Jag förstod att det var björn eller varg så jag sprang som en idiot, berättar Eddy, för Ljusdals-Posten.

Esso blev attackerad mitt ute på en myr och när Eddy kom fram såg han vargen.– Det var en stor jävel. Hade jag haft studsaren hade jag skjutit. Men med haglet hade jag inte nått fram.Esso dog av två kraftiga bett över ryggen.

– Troligen blev ryggraden knäckt, lungan blev också punkterad, sa Sture Nordlund, Edsbyn, länsstyrelsens rovdjursspårare som besiktigade hunden.
Trots att ägaren såg vargen har DNA-prover tagit för analys av Grimsö Forskningsstation.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser