Dramatiskt när Dahl och kompani sköt andra björnen

Bollnäs (JJ) I går sköt Emil Dahl och hans jaktkompisar en björn norr om Bollnäs. Nu för en stund sedan fällde de ännu en björn inte helt utan dramatik.

Hundförarna Andreas Palmborn med Boss och Emil Dahl med Stinta kan pusta ut efter en dramatisk avslutning. Foto: Per Jonson.

Jaktjournalens Per Jonson är på plats i Bollnäs och följer Emil Dahl och hans kompisar. Jakten har gått mycket bra och började i går med fantastiska hundarbeten som ledde till att man kunde fälla en björnhona. Bland annat skällde Emils plotthundstik Stinta björnen i åtta timmar innan den visade sig.

Eftersom det är fullskjutet i Gävleborgs västra område flyttade Emil och kompani till det östra området.

– Vi åkte till Wäxbo för att söka björnskit på vägarna och andra spår när en av jaktkompisarna upptäckte en björn som gick på en skogsbilväg. Så vi ringde in fler passkyttar och satte ut innan vi började, berättar Emil.

När passkyttarna var utsatta tog Emil sin Stinta och Andreas Palmborn sin jämthundshane Boss och började spåra för att först vara säkra på att de hade rätt spår. När hundarna tog an spåret släppte man Stinta och redan efter ett par 100 meter blev det ståndskall, då släppte man även på Boss.

– Som vanligt när man släpper på två hundar brukar det gå loss. Jag och Andreas tog pass och efter en stund passerade gångståndet oss på 70 meter, men det var alldeles för tätt för att vi skulle kunna se björnen och hundarna, säger Emil.

Björnen började gå runt med hundarna i tät sly innan den skulle passera en skogsväg där en av passkyttarna sköt ett skott mot björnen som kastade tillbaka in i skogen.

– Björnen gick undan 400 meter innan det blev stånd igen. Det var i ett djävulskt tätt och slyigt område. Jag och Andreas smög in och så följde Per in med kameran bakom axeln på oss. Vi satt länge på under 10 meter från ståndet utan att kunna se björnen. Till sist gjorde björnen en rusning mot Stinta och då sköt både jag och Andreas. Men björnen levde och Stinta rök på björnen samtidigt som jag sprang fram för att få undan Stinta så att hon inte skulle bli skadad.

– Då såg björnen mig och kom rakt på mig med öppen käft och jag kunde avfånga björnen precis framför bössmynningen. Det är tur att Per fick bilder annars hade nog ingen trott oss, berättar Emil.

Björnen är en hona på cirka 120 kg. Just nu jobbar jägarna med att få ut björnen ur området som är mycket otillgängligt.

– Jag ser ingen annan lösning än att vi får hugga oss en väg, det går nästan inte att ta sig fram annars, slutar Emil.

För Ni som vill läsa hela dramatiken och spänningen runt björnjakten utanför Bollnäs kommer ett stort björnjaktreportage i tidningen senare med häftiga bilder.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser