Dramatiskt när Dahl och kompani sköt andra björnen

Bollnäs (JJ) I går sköt Emil Dahl och hans jaktkompisar en björn norr om Bollnäs. Nu för en stund sedan fällde de ännu en björn inte helt utan dramatik.

Hundförarna Andreas Palmborn med Boss och Emil Dahl med Stinta kan pusta ut efter en dramatisk avslutning. Foto: Per Jonson.

Jaktjournalens Per Jonson är på plats i Bollnäs och följer Emil Dahl och hans kompisar. Jakten har gått mycket bra och började i går med fantastiska hundarbeten som ledde till att man kunde fälla en björnhona. Bland annat skällde Emils plotthundstik Stinta björnen i åtta timmar innan den visade sig.

Eftersom det är fullskjutet i Gävleborgs västra område flyttade Emil och kompani till det östra området.

– Vi åkte till Wäxbo för att söka björnskit på vägarna och andra spår när en av jaktkompisarna upptäckte en björn som gick på en skogsbilväg. Så vi ringde in fler passkyttar och satte ut innan vi började, berättar Emil.

När passkyttarna var utsatta tog Emil sin Stinta och Andreas Palmborn sin jämthundshane Boss och började spåra för att först vara säkra på att de hade rätt spår. När hundarna tog an spåret släppte man Stinta och redan efter ett par 100 meter blev det ståndskall, då släppte man även på Boss.

– Som vanligt när man släpper på två hundar brukar det gå loss. Jag och Andreas tog pass och efter en stund passerade gångståndet oss på 70 meter, men det var alldeles för tätt för att vi skulle kunna se björnen och hundarna, säger Emil.

Björnen började gå runt med hundarna i tät sly innan den skulle passera en skogsväg där en av passkyttarna sköt ett skott mot björnen som kastade tillbaka in i skogen.

– Björnen gick undan 400 meter innan det blev stånd igen. Det var i ett djävulskt tätt och slyigt område. Jag och Andreas smög in och så följde Per in med kameran bakom axeln på oss. Vi satt länge på under 10 meter från ståndet utan att kunna se björnen. Till sist gjorde björnen en rusning mot Stinta och då sköt både jag och Andreas. Men björnen levde och Stinta rök på björnen samtidigt som jag sprang fram för att få undan Stinta så att hon inte skulle bli skadad.

– Då såg björnen mig och kom rakt på mig med öppen käft och jag kunde avfånga björnen precis framför bössmynningen. Det är tur att Per fick bilder annars hade nog ingen trott oss, berättar Emil.

Björnen är en hona på cirka 120 kg. Just nu jobbar jägarna med att få ut björnen ur området som är mycket otillgängligt.

– Jag ser ingen annan lösning än att vi får hugga oss en väg, det går nästan inte att ta sig fram annars, slutar Emil.

För Ni som vill läsa hela dramatiken och spänningen runt björnjakten utanför Bollnäs kommer ett stort björnjaktreportage i tidningen senare med häftiga bilder.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser