Dramatisk kronhjortsräddning

Claestorp (JJ) I helgen lyckades driftiga jägare rädda en grupp på fyra kronhjortar som gått ner i vak på en isbelagd sjö.

Bild från räddningsaktionen tagen från den film som nu sprids på Facebook.

Räddningsaktionen ägde rum på en arrendemark till Claestorp egendom, söder om Katrineholm.

Brian Pedersen, som är yrkesjägare på egendomen var själv på plats när kronhjortarna upptäcktes och räddades.

– Vi jagade och jag satt på pass mitt i såten när en av jägarna rapporterade på radion att fyra kronhjortar låg i vak på en sjö på marken. Min första tanke var att vi måste avliva dem eftersom det kan vara farligt att handskas med dem, säger han.

Tio minuter senare hade han dock ändrat uppfattning när det stod klart att isen runt hjortarna höll att gå på och djuren dessutom var nedkylda.

– Det var nog lite tur i oturen. Vi lyckades skaffa fram linor och rep från bilarna och kunde knyta det i hornen och dra upp dem en efter en. De hade aldrig gått om djuren inte varit så nedkylda, säger han.

Sannolikt hade hjortarna, unga handjur på mellan två och fyra år, legat i vaken minst en halvtimme. Den första hjorten som räddades stod kvar på isen en halvtimme innan den drog i väg. De två nästföljande sprang till skogen direkt och den fjärde blev liggande på isen.

– Vi lämnade djuren och återvände först en timma senare. Då var alla borta. Det är ju inte säkert att de överlever men det känns bra att vi nu i alla fall ge dem en chans, säger Brian Pedersen.

På det sociala mediet Facebook har en film från räddningsaktionen blivit lite av en viral succé och delats över 400 gånger.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser