Dramatisk kronhjortsräddning

Claestorp (JJ) I helgen lyckades driftiga jägare rädda en grupp på fyra kronhjortar som gått ner i vak på en isbelagd sjö.

Bild från räddningsaktionen tagen från den film som nu sprids på Facebook.

Räddningsaktionen ägde rum på en arrendemark till Claestorp egendom, söder om Katrineholm.

Brian Pedersen, som är yrkesjägare på egendomen var själv på plats när kronhjortarna upptäcktes och räddades.

– Vi jagade och jag satt på pass mitt i såten när en av jägarna rapporterade på radion att fyra kronhjortar låg i vak på en sjö på marken. Min första tanke var att vi måste avliva dem eftersom det kan vara farligt att handskas med dem, säger han.

Tio minuter senare hade han dock ändrat uppfattning när det stod klart att isen runt hjortarna höll att gå på och djuren dessutom var nedkylda.

– Det var nog lite tur i oturen. Vi lyckades skaffa fram linor och rep från bilarna och kunde knyta det i hornen och dra upp dem en efter en. De hade aldrig gått om djuren inte varit så nedkylda, säger han.

Sannolikt hade hjortarna, unga handjur på mellan två och fyra år, legat i vaken minst en halvtimme. Den första hjorten som räddades stod kvar på isen en halvtimme innan den drog i väg. De två nästföljande sprang till skogen direkt och den fjärde blev liggande på isen.

– Vi lämnade djuren och återvände först en timma senare. Då var alla borta. Det är ju inte säkert att de överlever men det känns bra att vi nu i alla fall ge dem en chans, säger Brian Pedersen.

På det sociala mediet Facebook har en film från räddningsaktionen blivit lite av en viral succé och delats över 400 gånger.

 

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser