Dramatik när älgko gick genom isen

LÅNGASJÖNÄS(JJ). I söndags fick SOS larm från flera personer om att en älgko gått genom isen på Stora Kroksjön norr om Karlshamn. Genom att hugga upp en lång ränna i isen kunde räddningstjänsten få älgen att ta sig in till land.

Troligen hade älgen blivit skrämd och gett sig ut på isen. Många ögonvittnen kunde se älgkons förtvivlade kamp när den försökte ta sig upp.
–Den hade säkert legat i tre timmar när vi kom dit. Den försökte lägga huvudet mot isen och vila, berättar brandmästare Henrik Crafoord för tidningen Sydöstran.

Brandmännen Erik Gustavsson och Joakim Åberg höll på i en och en halv timme med att hugga upp en ränna i isen på cirka 25-30 meter.
–De fick slita något oerhört. Verkligen ett strongt jobb. Och efter mycket hårt arbete var det dags att börja schasa på älgen för att få den att hitta rännan, säger Henrik Crafoord.
– Vi som stod på land trodde inte att det skulle lyckas. Älgen var helt slut, och killarna också för den delen.

När älgen äntligen var uppe på land kunde man konstatera att den snart kvicknade till och efter en stund begav den sig in i skogen.
Det här uppger tidningen Sydöstran.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser