Drabbas av nya jägarexamensregler

Kungsbacka (JJ) Efter den 30 juni kan man inte längre vara både kursledare och provledare på jägarexamansutbildningar. Orsaken är att examinatorns roll ska tydliggöras. Kursledare som drabbas är dock inte nöjda.

Stig Hellström, Nossebro har arbetat som kursledare och provledare för jägarexamen i över 30 år. Det är ett ideellt arbete han gjort för att han tycker det är roligt att möta nya jägare.

Nu måste han välja vilken roll han ska ha och det är ett beslut han inte ser fram emot.

– Jag tycker inte om det. Jag har aldrig examinerat mina egna elever. Vi är två kursledare som jobbar parallellt på olika dagar och examinerar varandras elever. Vi som skött oss drabbas, säger han.

Stig Hellström är rätt säker på att det är snabbutbildningar som i princip garanterar godkänd examen som är orsaken till att situationen ser ut som den gör. Men för honom bedrivit jägarexamensutbildning i klassisk regi hos studiefrämjandet går det ju inte till på detta sätt.

Henrik Falk, som arbetar med utbildningsfrågor på Svenska Jägareförbundet förstår Stig Hellströms frustration.

– Jag vill verkligen understryka att vi inte misstror våra examinatorer. Vi vill bara tydliggöra deras roll.

Enligt Henrik Falk togs beslutet redan i september förra året men det är först när det nya jaktåret träder i kraft som beslutet ska implementeras. Det finns dock en brasklapp.

– På årsstämman ska ett motion behandlas som har som förslag att dispens om kursledning och provledning ska kunna utfärdas. Vi får se vad stämman beslutar, säger han.

Henrik Falk menar att det är hög tid att reformera systemet som nu är närmare 40 år gammalt.

– När jägarexamen sjösattes fanns det nog ingen som trodde det skulle finnas företag som stod för provanläggningar som det gör i dag. Anledningen att vi började lyfta frågan om ett nytt system är att kursdeltagare själva vittnat om bristande utbildningar där gränsen mellan kurs och prov blivit svagare i konturerna.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser