Dovviltsstam skapar konflikt

Bjuv (JJ) Under hela förra året har flera markägare runt Wrams Gunnartorps gods i Bjuvs kommun haft problem med skador orsakade av dovvilt. Länsstyrelsen har därför beviljat skyddsjakt utanför ordinarie jakttid. Representanter från godset menar att detta är fel väg att gå.

Meningarna om hur dovviltsstammen runt godset Wrams Gunnarstorp ska förvaltas går i sär. Foto: Per Jonson.

Just nu får tre markägare, tillsammans fälla 38 dovvilt, företrädelsevis kalvar, men även någon enstaka hind och några spetsar. Skyddsjakten får pågå fram till och med den 31 augusti.

– Det är bara att konstatera att förvaltningen i området brister. Stammen är alldeles för stor och då blir skadebilden därefter. Den är också i dåligt skick med låga slaktvikter, säger Tom Espgård, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen i Skåne med ansvar för bland annat viltfrågor.

Enligt de uppgifter länsstyrelsen har var avskjutningen den gångna säsongen cirka 600 djur i området.

– Många större egendomar i Skåne har en bra förvaltning och många av dem har man faktiskt att tacka för att man i dag har viltstammar av exempelvis rådjur och kronhjort. Men så finns det också exempel där det motsatta har skett och man misslyckats i sin förvaltning, säger han.

Enda lösningen på problemet när det gått så långt att en stam blivit alldeles för stor och som bland annat orsakat förluster på 130 000 kronor på grund av skördeskador för enskilda jordbrukare, är enligt Tom Espgård en högre avskjutning av kalvar men också vuxna hindar.

– Ska man få ner stammen till en hanterbar storlek måste man skjuta hondjur även om det tar emot. Eftersom dovviltet är ett flockdjur klarar sig kalvar även om hinden skjuts bort om de går i en större flock. Kommer det däremot en ensam hind med kalv skjuter man naturligtvis inte bort hinden först om jagar på marker där dovviltstammen är i balans, säger han.

För Länsstyrelsen i Skåne står det klart att 2015 års stora problem med största sannolikhet kommer fortsätter in i det kommande jaktåret.

– Naturligtvis kommer detta utvärderas noggrant. Lösningen på problem med viltstammar som blir för stora är att öka jakttrycket och samarbeta markägare emellan, säger Tom Espgård.

Både Marcus Svensson, yrkesjägare på Wrams Gunnarstorp och godsets ägare Rudolf Tornerhjelm vänder sig emot länsstyrelsens uppgifter.

– Vi har jagat så mycket vi kunnat de senaste åren och ligger på en avskjutning på 450 djur, var av 400 är hind och kalv. Vinterstammen beräknas till cirka 600 djur, säger Marcus Svensson.

Han tycker länsstyrelsens beslut om skyddsjakt kommit plötsligt och menar att de inte föregåtts av några åtgärder.  Även Rudolf Tornerhjelm är kritisk till länsstyrelsens agerande.

– Vi har hela tiden redovisat allt och eftersträvat en dialog, men länsstyrelsen har inte ens kontaktat oss. Man får läsa om skyddsjakterna i tidningen. Det är amatörmässigt skött.

I den dokumentation från Wrams Gunnarstorp som finns vittnar inget om låga slaktvikter och att dovviltstammen skulle vara i dåligt skick. Tvärtom visar redovisningen om en hög avskjutning och enligt inventeringsresultatet finns många stora dovhjortar i området.

– Det stora problemet är att det bara är vi som redovisar vår förvaltning. Vad de andra gör vet vi inget om. Länsstyrelsen har aldrig uppgett hur avskjutningen ser ut runtomkring vår egendom. Dessutom finns det ingen vilja bland angränsande markägare att skapa åtgärder i form av till exempel viltåkrar, för att minska betestrycket på brukad mark, säger Rudolf Tornerhjelm.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser