Dovvilt tar plats i skötselområden

Sörmland (JJ) Dovviltet kan nu komma att bli grundligt förvaltat vilt i Sörmland. Just nu inleds arbetet med att bygga in dovviltsförvaltning i redan befintliga älgskötselområden.

Dovviltet i Sörmland kan komma att förvaltas enligt skötselplaner på samma sätt som älgen. Arkivfoto: Per Jonson

– Om det skjuts över 80 djur per tusen hektar i till exempel området kring Lid är ungefär två av dem älgar. Men den viltart vi pratar om är älg. Vi pratar knappt om dovhjort. De finns därute och påverkar helheten, exempelvis foderkonkurrensen. Det är dags att vi tar med dem också, säger Johan Varenius, som ansvarar för jaktoch viltvård på länsstyrelsen i Sörmland.

I dag kommer ett första möte hållas där representanter från älgskötselområdena är inbjudna till Hedesunda utanför Flen, för att på frivillig basis göra skötselplaner för dovvilt. Hittills har 17 av 43 skötselområden i länet anmält sitt intresse. Dessa 17 områden står för 40 procent av den totala arealen, rapporterar Södermanlands Nyheter.

– Vi tycker det är jättebra att så många har velat vara med. I februari ska årets jakt sammanställas och till våren ska dovhjortarna räknas för att få en bild av både hur många som finns totalt samt hur köns- och åldersfördelningen ser ut,  säger Johan Varenius.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser