Domstolsbeslut i morgon

Stockholm (JJ) Imorgon kommer Högsta Förvaltningsdomstolens avgörande presenteras, vilket kommer avgöra om Naturvårdsverket får vara sista prövningsinstans i ärenden som berör svensk rovdjursförvaltning.

Imorgon förmiddag klockan tio offentliggör Högsta förvaltningsdomstolen sitt avgörande kring Nordulvs överklagan av kammarrättens tidigare avgörande.

De rättsliga processerna som följt den svenska vargjakten är många. Vargjakten såg ut att även i år frysa inne när naturorganisationer valde att inte bara överklaga själva jakten utan också sin möjlighet att få besluten prövade av domstol.

Naturorganisationerna menar att det strider mot EU-lagstiftningen att vargjaktsbeslut endast kan överklagas till Naturvårdsverket. Förvaltningsrätten i Karlstad gick på miljöorganisationernas linje och inhiberade vargjakten i väntan på rättslig prövning. Det beslutet överklagades dock till Kammarrätten av både Svenska Jägareförbundet och berörda länsstyrelser. Kammarrätten upphävde Förvaltningsrättens beslut och jakten kunde påbörjas.

Kammarrättens avgörande överklagades då i sin tur till Högsta Förvaltningsrätten som nu under en veckas tid arbetat med ärendet. I morgon förmiddag kommer de meddela om de över huvud taget kommer ge överklagan prövningstillstånd.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser