Döms för skott som träffade jaktguide

Norrbotten (JJ) En italiensk fågeljägare döms för att han skjutit en jaktguide i ansiktet med hagelbössa.

Norran, som citerar Piteå-Tidningen, berättar om händelsen i Arjeplogsfjällen 2016. En skelleftebo guidade en grupp fågeljägare och gick bakom dem.

När en tjäder flög upp vände sig den 70-årige italienske fågeljägaren om och sköt två skott

Skelleftebon träffades i ansiktet av båda hagelsvärmarna och fick bland annat frakturer i tinningsbenet, ögonhålan och underkäken samt nedsatt syn och hörsel.

Böter och rättegångskostnader

Jägaren som sköt menar att det var en ren olyckshändelse men det håller inte tingsrätten med om. Mannen döms för allvarlig försummelse och brottet klassas som grovt.

Mannen har inte velat uppge sin inkomst men tingsrätten finner att han torde leva under goda ekonomiska förhållanden, eftersom han har råd att resa runt i Europa och jaga.

Därför ska mannen betala 80 dagsböter a 300 kronor, totalt 24 000 kronor. Han döms också att betala sina omkostnader för rättegången, 67 500 kronor.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser