Döms för mutbrott efter jaktresa till Polen

Skellefteå (JJ) En tidigare anställd på Boliden döms även i hovrätten för mutbrott efter en sponsrad jaktresa till Polen 2014. Även chefen som bjudit på resan får sin dom fastställd.

Det var 2014 som en anställd vid Boliden AB i Skellefteå blev bjuden på en betald jaktresa till Polen av en av företagets leverantörer. Värdet på resan uppgick till cirka 25.000 kronor. Riksenheten för korruption väckte därefter åtal och Bolidens vice VD för hållbarhetsfrågor, Thomas Söderqvist, berättade då att företaget och personen gått skilda vägar.

– När det här uppdagades gick vi skilda vägar med både företaget och den anställde. Det här är inget som vi tolererar, berättade han då.

Enligt tingsrätten och hovrätten finns det skriftlig bevisning på mail och fakturor att chefen på leverantörbolaget har haft för avsikt att låta den före detta Boliden-anställda följa med på resan utan att behöva betala. Även denne var medveten om det. Båda männen kände varandra sedan tidigare.

Under måndagen fastställde hovrätten tingsrättens dom men anser att straffvärdet är något högre än vad tingsrätten kommit fram till. Man låter dock påföljden på 60 dagsböter för båda parterna stå fast. Enligt domen ska också leverantörsbolaget betala 20.000 kronor i företagsbot, rapporterar SVT Västerbotten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser