Döms för mutbrott efter jaktresa till Polen

Skellefteå (JJ) En tidigare anställd på Boliden döms även i hovrätten för mutbrott efter en sponsrad jaktresa till Polen 2014. Även chefen som bjudit på resan får sin dom fastställd.

Det var 2014 som en anställd vid Boliden AB i Skellefteå blev bjuden på en betald jaktresa till Polen av en av företagets leverantörer. Värdet på resan uppgick till cirka 25.000 kronor. Riksenheten för korruption väckte därefter åtal och Bolidens vice VD för hållbarhetsfrågor, Thomas Söderqvist, berättade då att företaget och personen gått skilda vägar.

– När det här uppdagades gick vi skilda vägar med både företaget och den anställde. Det här är inget som vi tolererar, berättade han då.

Enligt tingsrätten och hovrätten finns det skriftlig bevisning på mail och fakturor att chefen på leverantörbolaget har haft för avsikt att låta den före detta Boliden-anställda följa med på resan utan att behöva betala. Även denne var medveten om det. Båda männen kände varandra sedan tidigare.

Under måndagen fastställde hovrätten tingsrättens dom men anser att straffvärdet är något högre än vad tingsrätten kommit fram till. Man låter dock påföljden på 60 dagsböter för båda parterna stå fast. Enligt domen ska också leverantörsbolaget betala 20.000 kronor i företagsbot, rapporterar SVT Västerbotten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser