Döms för mutbrott efter jaktresa till Polen

Skellefteå (JJ) En tidigare anställd på Boliden döms även i hovrätten för mutbrott efter en sponsrad jaktresa till Polen 2014. Även chefen som bjudit på resan får sin dom fastställd.

Det var 2014 som en anställd vid Boliden AB i Skellefteå blev bjuden på en betald jaktresa till Polen av en av företagets leverantörer. Värdet på resan uppgick till cirka 25.000 kronor. Riksenheten för korruption väckte därefter åtal och Bolidens vice VD för hållbarhetsfrågor, Thomas Söderqvist, berättade då att företaget och personen gått skilda vägar.

– När det här uppdagades gick vi skilda vägar med både företaget och den anställde. Det här är inget som vi tolererar, berättade han då.

Enligt tingsrätten och hovrätten finns det skriftlig bevisning på mail och fakturor att chefen på leverantörbolaget har haft för avsikt att låta den före detta Boliden-anställda följa med på resan utan att behöva betala. Även denne var medveten om det. Båda männen kände varandra sedan tidigare.

Under måndagen fastställde hovrätten tingsrättens dom men anser att straffvärdet är något högre än vad tingsrätten kommit fram till. Man låter dock påföljden på 60 dagsböter för båda parterna stå fast. Enligt domen ska också leverantörsbolaget betala 20.000 kronor i företagsbot, rapporterar SVT Västerbotten.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser