Dömd vargskytt överklagar

Norge (JJ) Den norrman som dömts för att ha skjutit en invandrad varghane överklagar sin dom.

Mannen visade var han lagt vargkroppen. Foto: Polisen

Vargen upptäckes i Sverige 2015 och DNA-prover visade att den kom från Finland-Ryssland.

Den vandrade in i Norge och sköts på den dömde mannens egendom i Trysil. Han har har hänvisat till att han skyddade sin hund som hotades att bli tagen av vargen.

Domen blev sju månaders fängelse. Mannen överklagar nu. Enligt tidningen Østlendingen uppger mannens advokat att det finns bevis för att vargen härstammar från mänsklig avel.

Saken kommer upp i Lagmansrätten, som motsvarar Hovrätten i Sverige.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser