Dömd för våld och hot mot tjänsteman – fick tillbaka tillstånd för skjutvapen

GÄVLE(JJ). En man i 50-års åldern dömdes i vintras för våld och hot mot tjänsteman. Polisen beslutade senare att dra in tillstånden för hans fyra jaktvapen. Men mannen överklagade polisens beslut och förvaltningsrätten ger nu mannen åter tillstånd att ha skjutvapen.

Visserligen menar förvaltningsrätten att det finns anledning att ifrågasätta Gävlebons  lämplighet att ha vapen. Men rätten menar också att brottet betraktas som en engångsföreteelse. Till mannens fördel är också att han inte tidigare blivit dömd eller varit misstänkt för andra brott.

Förvaltningsrätten har även varit i kontakt med mannens jaktlag och jaktledaren, efter denna kontakt bedömer rätten att han tidigare har hanterat sina vapen korrekt. 

Polismyndigheten har inte funnit skäl att ompröva beslutet.
Det här rapporterar tidningen Arbetarbladet.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser