Dödsskjutning i rätten

I rättegången i Skellefteå tingsrätt mot jägaren som förra hösten sköt en annan jägare till döds hävdade åklagaren att mannen skulle ha väntat på ett bättre skottläge och då upptäckt att det inte var en älg. Rättegången lockade ett stort antal åhörare. Bland annan fanns en skolklass på besök i rättegångssalen.

Enligt åklagare Anders Norberg ska den 40-årige mannen från Skellefteå dömas för vållande till annans död, grovt brott. Försvarsadvokaten menade att det inte handlade om ett grovt brott.

40-åringen berättade att han lyfte bössan och avlossade ett skott. Han skyndade sig fram för att se älgen han fällt. När han kom fram fick han en chock när han upptäckte att det var en människa som låg där.

Åklagaren spelade upp en 20 minuter lång film som spelades in när bland annat han, den åtalade och dennes advokat Jonas Wiklund besökte platsen tre veckor efter dödsolyckan.

Där beskrev 40-åringen hur han agerat, var han stod när han sköt, hur sikt och väderlek var.
– Gärningen bör betraktas som grov. Han har skjutit i ett område som gränsar mot ett annat jaktlag, det rådde också riktigt dålig sikt in i skogsdungen. Det var en allvarlig försummelse, menade Anders Norberg i sin plädering.

40-åringen kunde varken erkänna eller förneka brott. Han ansåg att han inte varit oaktsam när han tog beslutet att skjuta eftersom han hade uppfattningen att han sköt mot en älg.
– Om jag inte hade trott att det varit en älg så hade jag ju inte skjutit, så är det, påpekade han.

– Men han har givetvis efteråt förstått att han gjorde en felaktig bedömning. Frågan är bara – om tingsrätten bedömer gärningen som brottslig – vilken rubricering det ska vara, tillade Jonas Wiklund.

Han lyfte fram liknande rättsfall där det gjorts ”en annan bedömning än åklagarens”, att brottet inte bedömts som grovt.

Båda parterna var överens om att villkorlig dom med samhällstjänst var en lämplig påföljd.

Tre anhöriga begärde totalt 197 000 kronor i skadestånd. Det gällde 40 000 vardera för psykiskt lidande samt 56 000 kronor för utgifter i samband med begravning och transport, skriver tidningen Norran.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser