Döda älgkalvar oroar

Trollhättan (JJ) Under loppet av ett par dagar hittades två döda älgkalvar i Björke, utanför Trollhättan. Ytterligare en var i så dåligt skick att den fick avlivas. Alla tre kalvarna återfanns på en yta, inte större än ett par hundra hektar.

Tre döda kalvar inom en radie på bara ett par kilometer oroar jägare utanför Trollhättan. Foto: Istock

Den första älgkalven observerades på kvällen när Bengt Bäcklund, Björke var ute och vakade på vildsvin.

– Både kalven och kon gick och lockade på varandra men kalven hittade inte kon. Jag förstod att allt inte stod rätt till, berättar han.

Dagen därpå upptäcktes kalven i diket intill en väg. Där stod den i tre timmar och var i så dåligt skick att den inte gick undan för folk.

– Vi kontaktade myndigheter och avlivade den sedan.

Under de två nästkommande dagarna upptäcks ytterligare två älgkalvar. Dessa är redan döda när de hittas.

– Vi har skickat in dem för obduktion på SVA och väntar nu på slutgiltiga provsvar. Vi har aldrig varit med om något liknande här. Jag tycker det är väldigt märkligt.

Den första analysen på älgarna visar att de led av lunginflammation och var utmärglade.

– Kalvarna var inte speciellt små eller så utan var normalstora. Man undrar ju vad det kan bero på. Kan det vara så att de fått någon smitta från saltsten som besöks av andra vilt.

Någon älgbrist i området är det dock inte. Någon vecka efter upptäckten syntes åtta älgar på en vall i området. I ekipaget fanns både ko med dubbelkalv och ko med enkelkalv.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser