Död bäver blir polissak i Strängnäs

Strängsnäs (JJ) En död bäver som påträffats utanför Strängnäs har lett till polisanmälan.

En död bäver har påträffats och blir nu polissak i Strängsnäs. Arkivbild: Gettyimages

Eskilstuna-Kuriren berättar att privatpersonerna Anders Nilsson, Anders Skjöldebrand och Göran Landelius engagerat sig i fallet med den döda bävern.

Den hittades i veckan som gick i strandkanten i Viks fritidsområde på Fogdön utanför Strängnäs.

– Vi tog kontakt med en ­ jägare som kom och tittade på kroppen. Han konstaterade att den har ett mindre ingångshål i ryggsidan och ett större utgångshål i buken och han var övertygad om att den skjutits med en älgstudsare på nära håll, säger Anders Skjöldebrand till Eskilstuna-Kuriren.

Misstänker illegal jakt

Bäverjakten tog slut den 10 maj i Strängnäs och någon skyddsjakt har inte beviljats efter det. Folk som passerat platsen mellan småbåtshamnen och badplatsen har inte sett den döda bävern tidigare och därför misstänker de tre privatpersonerna att den skjutits illegalt.

– Folk i föreningen är ilskna. Ingen har hört talas om någon skyddsjakt på bäver varit aktuellt och vi uppfattar det här som ett grovt jaktbrott. Att det dessutom sker i ett område där så många rör sig gör det hela ännu värre, säger Göran Landelius till Eskilstuna-Kuriren.

Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent, Anders Fredriksson, säger till tidningen att jägare har skyldighet att ta hand om fällt vilt

– Handlar det dessutom om en bäver så vill man sannolikt ta till vara på både köttet och pälsen, säger Anders Fredriksson till Eskilstuna-Kuriren.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser